AKTUELNO

NATO snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za televiziju Pink.

Stoltenberg je naglasio da NATO ima odličan odnos sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da se ne priključi Alijansi.

- Snažno podržavamo dijalog između Beograda i Prištine, kao i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume. Nama je potrebno političko rešenje. To je dijalog, koji pomno prati Evropska unija, a NATO je bio deo inicijative koja je dovela do tog dijaloga. Mi dijalog i dalje pratimo i podržavamo - rekao je Stoltenberg.

Podsetio je da je Srbija "jasno rekla" da joj cilj nije da postane članica Alijanse.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja i NATO u potpunosti to podržavamo. Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili to ne želi. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO - kazao je Stoltenberg.

On se u intervjuu prisetio uspomena iz detinjstva, u vreme kada je njegov otac Torvald Stoltenberg bio ambasador Norveške u Beogradu.

- U Beogradu sam prvi put, kao dete, probao sladoled. Tačnije na Kalemegdanu jednog veoma toplog dana ranih šezdesetih godina. Kada sam bio dečak naučili su me pesmicu Ringe Raja. Moja sestra mnogo bolje govori srpski - kazao je Stoltenberg.

Pročitajte još: Stoltenberg doputovao u Beograd, Vulin ga dočekao na aerodromu

#Jens Stoltenberg

#NATO

#Srbija

'