AKTUELNO

NATO mora da razume posledice kineskog uspona, dok Peking proširuje svoju moć širom sveta, uključujući oblasti koje mogu da izazovu članice severnoatlantske organizacije, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Ovde se ne radi o pomeranju NATO na Pacifik, već o odgovoru na činjenicu da nam se Kina približava. Investira se u kritičnu infrastrukturu u Evropi, povećava se prisustvo na Arktiku, u Africi, kao i u sajber prostoru - rekao je Stoltenberg za Rojters.

Prema njegovim rečima, sve to je važno za NATO da bi se pozabavila usponom Kine, kao i da se to radi u saradnji sa partnerima u tom regionu - Australijom, Novim Zelandom, ali i Japanom i Južnom Korejom.

Stoltenberg je kazao i da je razgovarao sa američkim ministrom odbrane Markom Esperom, koji je rekao da Kina destabilizuje Indo-pacifički region, kao i da će trebati vremena da se napravi oružje srednjeg dometa, kao i da će za njegovo raspoređivanje u tom delu sveta trebati vremena. Stoltenberg je tokom boravka u Australiji razgovarao sa zvaničnicima i o Kini koja je najveći trgovački partner Australiji, iako su diplomatski odnosi značajno zahladneli zbog navodnog uticaja Kine i zabrinutosti te zemlje zbog kineske 5G tehnologije.

- NATO smatra da će 5G tehnologija blokirati društvo i organizacija sada radi na formulaciji načina da se obezbedi sopstvena tehnologija. Tehnologija 5G je izuzetno važna i pogađa sve delove života, industrije, komunikacije, energetike -  rekao je Stoltenberg.

#Kina

'