AKTUELNO

Predsednik Vučić je u radnoj poseti Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se u Moskvi sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom od koga će, kako je rekao, tražiti konkretnu političku podršku za Srbiju.

Ovaj susret dolazi nakon niza događaja i kriznih situacija, naročito ako se obrati pažnja na dijalog Beograd-Priština. Dr Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studija u Novom jutru smatra da će Rusi podržati Srbiju.

Foto: Tanjug

- Prva pomisao ide na onu staru „Moja suza nema roditelja“, u ovom slučaju srpska suza ima roditelja, a to je Vladimir Putin koji ima razumevanja. Rusi konstatuju da je celokupna situacija na Gazivodama direktno povezana provokacijom Srbima, s ovo su neke reči i stavovi koje naša Vlada i želi da čuje, ne samo u Rusiji - rekao je Zečević dodajući da EU nema jedinstven stav, koji je nejasan i dodaje:

- Amerikanci su kao spremni na jedan kompromis i dogovor između srpske i albanske strane, međutim nedavni događaji sve to dovode u pitanje. U Beogradu postoje ozbiljne sumnje da Albanci i Tači to nisu uradili sami, moguća je neka podrška sa strane.

Novinar Jakša Šćekić ističe da je Vučićeva poseta Rusiji očekivana, jedino ga zbunjuje što je njegova poseta uvek radna.

- Mislim da će to biti razgovor o daljim koracima. Verujem da će Vučić od Putina dobiti informaciju koji je manevarski prostor Rusije što se tiče ove situacije i koliko mogu da zalegnu za Srbiju. Strani mediji pišu i da su se Amerika i EU, bez Nemačke, dogovorili da podrže svaki dogovor pa uključujući i sinhronizaciju granica Beograda i Prištine. Svi oni uz Rusiju i Kinu imaju velikih problema da bi se sada bavili Balkanom - smatra Šćekić, dodajući da je svaka promena granica na Balkanu izazivala rat i krvoproliće.

Šćekić je istakao da Amerika ima trgovinski rat sa Kinom, Rusija ima problem razmeštanja raketa blizu sopstvene teritorije, takođe ima i problem Sirije i Blskog istoka dok sa druge strane situacija na Balkanu je aktuelna još od devedesetih.

- Sada se promenila atmosfera u Americi, došao je Tramp, i on jednostavno hoće da skine problem sa dnevnog reda i da se krene dalje - dodaje Šćekić.

Publicistu Tomislava Kresovića kometarisao je vest da osoblje UMNIK-a nije bilo informisano o poseti Tačija Gazivodama tvrdeći da su to priče za malu decu, dodajući da je jasno da Kosovo, Makedonija i Srbija su srce rešavanja evropske i svetske politike u ovom delu Evrope.

Foto: Tanjug

- Amerika ima svoju glavnu strategiju, a to je da smanji finansiranje NATO-a i da se stavi na znanje da je gazda u Evropi Amerika, a ne Nemačka - ističe Kresović, dodajući da Srbija u ovom času od Rusije može da očekuje jednu vrstu podrške, ali “Moskva suzama ne veruje” to je čuveni roman Edenburga.

- Ako je predsednik Srbije došao na Gazivode, onda po njihovoj analogiji može i Tači bez prava da očekuje odobrenje - objašnjava.

Zečević smatra da SAD su odlučujući faktor na našim prostorima, i vreme će pokazati šta će Trampova politika da pokaže.

- Ima tu dosta kontradiktornosti što se tiče njegove spoljne politike. On sa jedne strane želi da poboljša odnos sa Rusijom, a odnosi nisu nikada gori. Tramp ima fantastične ekonomske rezultate, smanjuje dramatično zaposlenost i to je pozicija koja ga drži na vlast - ističe Zečević.

#Aleksandar Vučić

#Donald Tramp

#Gazivode

#Rusija

#SAD

#Srbija

#Vladimir Putin

'