AKTUELNO

Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS ocenio je da je najavljena poseta predsednika Kine Ši Đinpinga Srbiji još jedna potvrda čeličnog prijateljstva između Kine i Srbije.

- Na jednom samitu političkih stranaka srednje i istočne Evrope u vezi sa temom „Jedan pojas-jedan put“ sa prestavnicima Kine, u Bukureštu, video sam da niko od predstavnika drugih država ne beži od saradnje sa Kinom, iako su to zemlje EU, zemlje centralne Evrope i time je naš uspeh veći, uspeh predsednika Vučića, što je uspeo Srbiju dodatno da im približi – izjavio je Jovanov za Novo jutro Televizije Pink.

Prema njegovim rečima, već danas se može govoriti o efektima saradnje sa Kinom.

- Mi smo imali investiciju u smederevsku Železaru koja je predstavljala kamen oko vrata čitavom društvu i čitavoj državi, jer smo mi iz svog budžeta plaćali njeno funkcionisanje, a danas smederevska Železara puni budžet Srbije – istakao je Jovanov.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, kineska investicija u Zrenjanin je oko milijardu dolara i zaposliće oko 1.500 ljudi.

- To je fabrika guma koja će na neki način potpuno da promeni sliku Banata. Ništa od ovoga se nije desilo slučajno, sve je to plod ozbiljnog i odgovornog rada, truda, pre svega predsednika i drugih državnih organa da izgrade dobre odnose sa velikim svetskim silama – kazao je Jovanov.

On je podsetio da je to velika razlika u odnosu na ranije vođenje, kako kaže, šibicarske politike.

- Setite se onoga šibicarenja u UN, kada mi predlažemo jednu rezoluciju, dogovorimo sa Rusijom i Kinom, a onda to Vuk Jeremić preko noći promeni, zato što je dogovorio nešto sa nekim drugim. Kako su se tada Kinezi osećali i da li bi tada Ši Đinping i predstavnici Kine dolazili u Srbiju – zapitao je Jovanov i dodao:

Srbija u svakom smislu postaje ozbiljna, uređena i stabilna država. Ona jača i ekonomski i vojno – istakao je on.

Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike" povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, rekao je da su za nas već nekoliko godina otvorena kineska vrata.

- Mi često i ne razumemo koliko je Kina moćna i ozbiljna politička velesila, ali je njihov osnovni politički stav da oni imaju principijelan odnos prema politici zemalja, bez obzira na njihovu veličinu i uticaju u svetu – kazao je Apostolovski.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Ši Đinping je govorio da su Srbija i Kina dva bratska naroda koja su se rame uz rame borili protiv fašizma.

- Dakle, za njih je principijelnost u međunarodnim odnosima i otvoreno prijateljstvo prema Kini dovoljan zalog za, pre svega, ekonomsku saradnju. Ne smemo da zaboravimo da je Kina trenutno po nekim parametrima prestigla SAD. Ova generacije Kine, koju predvodi Ši Đinping, jedan od najmoćnijih lidera sveta prepoznali su u Srbiji ne samo političkog prijatelja, geostrateškog, već i zonu koja će biti centralna za plasiranje njihovih investicija u Evropu – naglasio je Apostolovski.

Pročitajte još: VUČIĆ EKSKLUZIVNO ZA PINK: Đinping ukazao ogromno poverenje Srbiji, potvrdili smo čvrsto prijateljstvo i ugovorili projekte koji će nam osigurati budućnost!

Vanja Bulić, novinar i pisac, komentarišući saradnju Srbije i Kine, rekao je da Srbija ima šansu veka.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Aleksandar Vučić

#Milenko Jovanov

#Si Đinping

'