AKTUELNO

Vojnopolitički komentator dnevnog lista “Politika” Miroslav Lazanski, rekao je za NOVO JUTRO da ako svo u poslednje vreme najavljivano naoružanje stigne, imaćemo sve segmente avijacije i najveće naoružanje od Triglava do Vardara.

- Kinezi imaju dva tipa naoružanih dronova i više tipova izviđačkih dronova. Ovaj Wing long II po izgledu je kopija američkog Global hawk-a, njega su se domogli verovatno preko Irana. Oni su spustili nekoliko takvih letelica na teritoriji Irana gotovo neoštećenih. A pošto Kinezi sa Irancima sarađuju, ovi su im to isporučili i Kinezi su napravili kopiju. Oni su majstori da kopiraju svačije naoružanje - rekao je Lazanski.

Kako je rekao, nama bi naravno dobro došla ovakva letelica, i dodaje da imamo nekoliko bespilotnih letelica kupljenih od Izraela, ali više izviđačka, ne i borbena.

- Nama je najveći problem autopilot, a Kinezi su tu dobri i imaju dobro razvijenu industriju, tako da su se ponudili da pomognu. I šest puta su jeftiniji od drugih. Mi smo dobili od Kineza neka vozila kao donaciju, ali borbena sredstva nismo nikada - rekao je Lazanski.

Kako kaže, Kinezi su jako dobri trgovci, ali dobro je što nismo konkurentni na ovom polju, pa možemo, kako kaže, da očekujemo da nam prodaju po dobrim uslovima.

- Bespilotne letelice su budućnost ratovanja. Kina je u prednosti prema nama jer nas neće nikada politički uslovljavati. Treba da znamo da smo mi još uvek pod finim sankcijama NATO-a. Pa se postavlja pitanje zašto nam neka NATO zemlja ne proda bespilotne letelice, jer Amerikanci ne daju Srbiji tu vrstu tehnologije - rekao je Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

On je rekao da kada je u pitanju avion, kao što su na primer dali Rusi, oni to neće.

- Sa Kinezima možemo da radimo, nema političkog uslovljavanja. Vojska i državni vrh nedostatak ove tehnologije kod nas pokušavaju da nadomeste hitnim rešenjem, a to je kupovina od Kineza - rekao je on.

Kako kaže, ako svo ovo naoružanje koje je najavljivano u poslednje vreme stigne, to će biti najveći skok u modernizaciji ratnog vazduhoplovstva od bivše velike SFRJ. Jer sa 14 migova 29, ako se ne stane na ovom sadašnjem nivou modernizacije, nego se ode dalje na modernizaciju. Imaćemo sve segmente avijacije - rekao je Lazanski.

Kako kaže, imaćemo najveće naoružanje od Triglava do Vardara.

#Kina

#Miroslav Lazanski

#vazduhoplovstvo

'