AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike i rekao da će sutra otići na Kosovo i Metohiju i da će posetu otpočeti obilaskom Gazivoda.

Vučić je u obraćanju naciji rekao da u prethodnih nekoliko dana bili teški i za narod na KiM i za one koji predstavljaju Srbiju u međunarodnoj areni.

- Ovi dani bili su teški i za naš narod na KiM, za političke predstavnike i za nas koji predstavljamo Srbiju na međunarodnoj areni. Počeo sam na ovakav način, pošto sam, siguran da ljudi u Srbiji, pa čak ni vi koji ste najobavešteniji ne znate šta se sve zbivalo u prethodnih 72 sata. Sve je počelo teškim, neprimerenim, do sada neviđenim pritiscima na poslanike Srpske liste, a nastavljeno pritiscima na rukovodstvo republike Srbije da se podrži Fatmir Ljimaj za šefa pregovaračkog tima Prištine - izjavio je Vučić.

Kako dodaje, to nije moglo da se izglasa bez direktne ili indirektne saglasnosti Srba na Kosovu i Metohiji.

- Mi smo smatrali da je to demokratsko pitanje i da poslanici imaju pravo da se izjasne kako žele, a poslanici Srpske liste svakako nisu želeli da podrže Fatmira Ljimajaj iz mnogo razloga. Da ne ulazim u sve političke razloge, dovoljno je da podsetim da je on optužen za najteže zločine protiv našeg naroda, u kojima je lično učestvovao - naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, pritisci su bili toliko veliki i toliko izraženi da se i on zapanjio, koji je naučio na različite vrste pritisaka, da to može da dođe do tih granica.

Foto: Tanjug

- Tog dana sam odgovorio na 50 telefonskih poziva odgovorio, iz Evrope i sveta, prosto da ne ukidaju demokratiju, pravo na drugačije mišljenje, ni Srbima ni bilo kome drugom. Onda se to nastavilo, jer kada neko treba da bude označen krivim, onda su to Srbi - kazao je predsednik Srbije.

On je rekao da kada se čitaju njihova saopštenja i izjave u kojima govore da Srbi žele destabilizaciju, da je ovo bila ta destabilizacija o kojoj su govorili.

- Dakle, Srbi su krivi zato što imaju svoj mozak, svoje mišljenje i zato što žele da glasaju po svojoj volji. Onda smo imali različite događaje, želim da vas obavestim, i zvanično pozivam predstavnike albanske vlasti na KiM i zvaničnike EU da nam kažu istinu o novom zaustavljanju Marka Đurića. Čovek je pet sati putovao do Brnjaka, da bi ga oni vratili sa granice, a onda su se setili da to ne mogu da opravdaju ničim, jer su, iako to nije bilo potrebno, dali pismeno odobrenje, i pošto je 25 minuta napustio administrativni prelaz Brnjak, pozvali i rekli „Ajde, molim te, vrati se nazad“, kada je rekao da li možete to da mi pismeno pošaljete, rekli su ne - izjavio je Vučić i dodao da se traže snimci kamera, da se vidi svaka reč koja je izgovorena.

Kako kaže, tužan je zbog onih u Srbiji koji bi stali na stranu tih drugih, a protiv sopstvene zemlje i naroda, kako kaže, zato što bi time da pribave nekakvu političku korist za nekog drugog.

- Onda smo čuli izjave najviših zvaničnika sa albanske strane koji su počeli da prete hapšenjima i maltretiranjima, najnižim vidovima omalovažavanja i uvreda, do toga da smo sinoć gledali, da ne verujete, oni ne samo da imaju Kosovo, već još dva Kosova treba da im dodamo. Ovo sam ispričao da bih objasnio atmosferu sa kojom sam otišao u Brisel, jer vi to ne vidite, a ja dobijam u izveštaju, pa pokušavam nekoga da dozovem razumu, da smirim situaciju, da razumeju da nam je potreban mir, a ne sukobi - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Rekao je da mu je to teško išlo i da je nakon pomenutih događaja stigla zabrana da posete Gazivode.

- To su poslali u pisanoj formi, a kada su došli u Brisel, pošto znaju da je to evropska javnost, rekli su da je u redu što se moje posete tiče, a nama u pisanoj formi dostavili zabranu. Što će reći, pođeš li tamo proći ćeš kao Marko Đurić, kao što su rekli prethodnog dana, i to je za njihovu domaću javnost, a onda za evropsku javnost kažu da je sve u redu, to je bio jedan od razloga zašto danas nisam mogao da razgovaram sa njihovim predstavnicima, što ne znači da ćemo prekinuti dijalog, jer je to nemoguće, bio bih neodgovoran i neozbiljan - naglasio je Vučić.

Kako dodaje, u budućnosti će razgovori biti nastavljeni i da je ključno da sačuvamo mir.

- U budućnosti ćemo nastaviti razgovore, ne u ono vreme kada su najavili iz EU, jer sam tada u Kini i očekujem mnogo istorijskih sporazuma da potpišemo sa NR Kinom, ali svakako ćemo morati da razgovaramo jer je ključna stvar da sačuvamo mir - istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da u skladu sa svim tim nije bilo jednostavno doneti odluku.

- Moja je bila namera ne da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem ni njihovom krvlju ni budućnošću, već da se ponašam odgovorno i ozbiljno, da zagovaram mir i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima. Da probamo da rešimo vekovne probleme. Mnogo vremena će proći dok se mi dogovorimo. Suština je da pronalazimo rešenje za budućnost - kazao je Vučić i dodao:

Foto: Tanjug

- Mi želimo da uspostavimo poverenje između Srba i Albanaca, ali to je proces za koji bi bilo katastrofalno da bude zaustavljen. Mi svakim danom gubimo procenat stanovništva, moramo demografski da osnažimo. Zato sam ja za mir i stabilnost gotovo po svaku cenu - istakao je Vučić.

Kako dodaje, što se tiče odluke, u skladu sa onim što je poslato i EULEKS-u i KFORU i prištinskim vlastima, on će sutra ići na Kosovo i Metohiju i počeće posetu obilaskom Gazivoda.

- Sutra idem na Kosovo i prvo ću obići Gazivode. Očekujem da sve protekne mirno i da se tamo na najnormalniji način obratim ljudima. Ja idem sa konkretnim planovima pred Srbe na Kosovu, sa konkretnim ekonomskim planovima za boljitak našeg naroda. Neću imati ni minut slobodnog vremena, završiću sutra oko ponoći. A onda u nedelju od sedam ujutru, u 12 je skup u Kosovskoj Mitrovici i pozivam ljude da dođu da čuju možda ne ono što bi voleli da čuju, ali će čuti istinu - najavio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara Vučić je rekao da smo, nažalost, daleko od rešenja kosovskog pitanja.

- Rešenja nema ukoliko imate jasno protivljenje svetskih sila. Teško je to postići, ali je za nas važno da pokušavamo da više poštujemo jedni druge. Da ne gledamo jedni druge preko nišana, već da gradimo mostove - kazao je Vučić.

Kako dodaje, Kurti je iz nepoznatih razloga želeo da pomene i njegovu ćerku Milicu koja ima 16 godina.

- Iz meni nepoznatog razloga, valjda zbog njihovih unutrašnjih potreba želeo je da pomene moju 16-godišnju kćerku Milicu.To govori o njegovom vaspitanju - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija danas po svim parametrima stoji bolje nego u poslednjih 20 godina i da što se Albanaca tiče Srbija želi mir, stabilnost i saradnju.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo i Metohija

'