AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon prijema povodom Dana Vojske Srbije u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Prisutnima na prijemu obratio se predsednik Srbije, koje istakao da Vojska Srbije mora biti spremna da odgovori na svaki izazov.

- Pred Vojskom Srbije nisu samo praznovanje i sindikalni zahtevi, pre Vojskom Srbije je da bude snažan odvraćajući faktor prema svakome ko bi pomislo da izvrši agresiju na našu teritoriju na našu zemlju. Vojska Srbije mora da bude spremna i obučena – rekao je Vučić.

- Vi koji radite u VS, a na koje smo ponosni zbog vašeg profesionalizma i rodljublja, morate da znate Srbija  izdvaja 600 miliona evra za svoju vojsku. To je malo u poređenju sa vojska velikih zemalja, ali ne i za naš budžet to nije malo - naveo je Vučić

- Izdvajaćemo i više, ali ćemo tražiti rezultate. To znači da neće moći da se dogodi da, kada dođe generalna inspekcija u jednu od naših najvažnijih brigada, pola vojnika bude na poštedi jer ne mogu da prođu test fizičke pripremljenosti. Moraće da bude više ozbiljnosti i odgovornosti. Vojska je nesumnjivo najbolji deo našeg društva i najspremniji sistem našeg društva. Spremni smo da uložimo i više novca.

Predsednik Srbije je pripadnike VS zamolio da budu još vredniji i posvećeniji.

- Naš je posao da štitimo mir i stabilnost, a vojsku imamo da bi nam pomogla da sačuvamo mir i stabilnost i da bi bila odvraćajući faktor za sve one koji žele urušavanje Srbije. Vojska uvek mora biti spremna da odgovori na teške izazove- istakao je Vučić.

On je dodao da će Srbija imati najmodernije opremljene vojnike.

-  Pred vama su veliki i važni zadaci, morate biti spremni da odvratite svakog agresora koji planira da uruši Srbiju - rekao je Vučić.

Kako je dodao, moraće da se radi još više, još snažnije, još angažovanije i sa još većom posvećenošću.

Vučić je naglasio da je zemlju treba voditi pametnom politikom da vojska nikada ne bude upotrebljena i naglasio da vojska mora biti spremna da odgovori na svaki izazov.

- Vojska služi da može da odvrati svakog agresora i da bi mi mogli da kažemo kako želimo da vidimo Srbiju u budućnosti, a da niko ne ugrožava njen suverenitet i teritorijalni integritet i njenu nezavisnost – istakao je predsednik Srbije.

- Ponosan sam na to što ste do sada uspešno čuvali nezavisnost i slobodu Srbije i čestitam vam današnji praznik – dodao je Vučić.

- Radićemo dalje na opremanju Vojske Srbije, mora da bude moderna ozbiljna i spremna da odgovori svim izazovima, da bude ključni odvraćajući faktor, istakao je predsednik Srbije - rekao je Vučić i dodao da stepen pripremljenosti mora biti na značajno većem nivou.

Govoreći o zabrani ulaska ministru Aleksandru Vulinu u Hrvatsku,  Vučić je rekao da bi voleo da to nije zbog iz0java koje je davao.

- Voleo bih da to nije slučaj, da neko u EU uvodi verbalni delikt i da ima pravo da arbitrarno prosuđuje da li mu se neko sviđa ili ne i da li mu se neko mišljenje dopada ili ne – rekao je Vučić i dodao da tu reakciju ne razume, te da je ona bila ishitrena i nervozna.

On očekuje da će Srbija kao nesuverena i nezavisna zemlja reagovati reciproičnim merama na odluku Hrvatske da Vulinu zabrani ulazak u tu zemlju.

Kako je dodao, on veruje da će o tim merama Vlada Srnoije doneti odluku na sedećoj sednici.

- Ako Srbi ne mogu da posete svoja stratišta, ne mogu ni imena stradalih da budu ispisano, razmotrićemo da u Srbiji popišemo žrtve i ove napravimo i muzeje Holokausta i one koji bi govori o stradanju Srpskog naroda, ali nije problem i da pričam o zločinima koji su počinili pripadnici Srpskog naroda – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije će sasvim sigurno doneti recipročne mere. - Možda i neće… Ne verujem da će vlada dozvoliti šikaniranje svojih članova – rekao je Vučić i dodao da Vlada Srbije uvek donosi recipročne mere i da ništa nije izazvala.

- Zamislite da mi zabranimo nekom hrvatskom ministru da dođe u Srbiju zbog oizjava koje je davao. Na šta to liči? – dodao je predsednik Srbije.

Vučić je komentarišući najave opozicije da će ga oterati iz Niša, on je rekao da to „iš“ nije baš pristojno i istakao da su građani Srbije na izborima rekli sve.

- Narod je rekao koga želi da ga predstavlja na izborima predsedničkim, gradskim, republičkim dva puta u prethodne tri godine, mislim više nego dovoljno – naveo je Vučić.

- Svakako ću ići u Niš, ali neću moći da se zadržim koliko sam planirao je moram da dočekam Donalda Tuska.  Oni su mnogo snažni, bahati i osioni hteli su vladu sa 16 odsto glasova i da budu premijeri– rekao je Vučić i dodao da ide u Niš da bi mogao građanima tog grada.

- Ovo je za građane Niša važna stvar. Sada razumeju da to nikada nije bila borba za prava Nišlija, jer kako bi se borili sa nekim ko je uništio Niš, koji su rasprodali sve fabrike i zatvorili ih.. Idem u Niš da razgovaram sa ljudima koji traže da im isplatim sve ono što im oni nisu  platili pre 10 i 12 godina. To mi je najvažniji sastanak u Nišu. Idem da razgovaram sa ljudima koje su isterali iz  fabrika da nađemo model za isplatu primanja koje su zaradili, a oni su im te pare ukrali. Sada će oni meni koji sam doveo šest fabrika u Niš, da kažu meni iš? - naveo je Vučić.

Kako je dodao, njemu je važno šta misle građani, a ne Jaković, Đilas...jer oni uvek misle suprotno interesu građana.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da je Srbija u suficitu.

- U suficitu smo, prvi kvartal je bio problematičniji, ali imaćemo suficit do kraja godine. Imaćemo više od 501 milion evra suficita u budžetu. Hoćemo dalje da smanjimo javni dug i da on do kraja godine bude 50, 51 odsto - istakao je Vučić.

On je za pitanje Kosova rekao da zapadne sile imaju svoje viđenje.

- Videli ste stav ambasadora Norveške. Naše je da se borimo za odbranu i očuvanje Srbije. Pogledajte platformu Albanaca, da ne pokazujem određene dopise Euleksa, oni koji treba da budu neutralni govore o republici Kosovo -naglasio je Vučić.

Kako kaže, ono što je Šešelj uradio jeste za osudu.

- Što se tiče ponašanja Šešelja, strogo i snažno sam to osudio. To su stvari koje su se dešavale, zašto, ne znam. Neki ljudi imaju drugačije ponašanje od onog koji želi večina. Ali to nije razlog da se Vulinu zabrani poseta, zato što im se ne sviđa šta misli - kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li postoji bitka u naoružanju između Hrvatske i Srbije, predsednik Vučić je rekao da ne učestvuje u trci, niti da Srbija može da se trka sa zemljom članicom NATO-a.

- Mi želimo da budemo svoj na svome. Da nikoga ne diramo, a da sebe sačuvamo. Hrvatska nije samo Hrvatska nego deo NATO-a - ocenio je Vučić.

S obzirom na dešavanja u vezi Prištine i njenu platformu, Vučić je rekao da će biti teško postići sporazum.

- Biće teško jer kod Albanaca ne postoji volja za kompromisom. Nisam siguran koliko srpsko društvo razume da se plaća cena katastrofalne politike prethodnika. Spreman sam na kompromis jer treba da razgovaramo o budućnosti. Ne smemo da dozvolimo ubrzan odlazak mladih iz ove zemlje. Mi treba da razgovaramo o onima koji dolaze posle nas. Moramo da vodimo računa o životu svakog čoveka u ovoj zemlji - istakao je Vučić.

Vučić je dodao da ga očekuje susret sa belgijskom premijerom, pa sutra putuje u Bukurešt, a potom u sredu u Srbiju dolazi Donald Tusk.

- Svih tema se dotaknu, ali Kosovo je 90 odsto tema. To je suština svega. Da li se pomenu odnosi Srbijie i Rusije? Da ali u veoma malom delu – rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Vojska

'