AKTUELNO

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, rekao je da se bez Srbije ništa ne može na Balkanu i da mora da se uvaži interes Srbije.

- Nalazimo se u jednom vremenu kada mnoga pravila koja su do juče bila nesalomljiva, sada postaju promenljiva. Međunarodna politika je u stalnom traženju novih odnosa. Te stereotipe koji su vladali krajem prošlog veka treba zaboraviti, oni više ne važe. Pragmatizam je oslonac međunarodne politike. Promena Američke politike nije trenutna. To je trajna promena, koja pokazuje stvarno stanje stvari u regionu - rekao je predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

Kako kaže, Srbija je prepoznata kao ozbiljan faktor sa kojom se mogu realizovati i implementirati dogovori.

- Već je vidljivo da će i Nemačka podržati konstruktivne predloge u regionu. Ako ovakvo jedno rešenje kompenzuje Srbiji određene gubitke koji su prosto nametnuti i regionalno i srpskom narodu, onda to treba svi da prihvate - rekao je Miletić.

On je rekao da svi koju su ostali zaleđeni u dvadesetom veku mnogo greše, jer kako kaže, promene su neminovne.

- Srbija ima poziciju koja se potpuno uklapa u, rekao bih, novi pristup koga je Tramp uveo u novi princip Amerike. Amerika više nije jedina svetska sila. Ona je prinuđena da o globalnim temama razgovara sa drugima - rekao je Milivojević.

Kako kaže, mi se uklapamo zato što imamo odlične odnose sa svim globalnim akterima, bukvalno, kako kaže, sa svim.

- Takođe, bez Srbije se ništa ne može na Balkanu. Mora da se uvaži interes Srbije. Prvo, projekat nezavisnog Kosova je neuspeo i to se vidi. Druga stvar, da je to poseban slučaj ni to niko nije prihvatio. Sada u novim okolnostima imamo situaciju pokušaja Evrope da nađe svoje mesto i da uhvati kopču - rekao je Milivojević.

Kako kaže, problem EU je što više nije ubedljiva kao subjekt, dok, rekao je on, Srbija je sa svojom politikom pokazala da se sada partner bez koga se ne može.

#Balkan

#Zoran Milivojević

#diplomata

'