AKTUELNO

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, rekao je da svaki dogovor koji bude na relaciji Srba i Albanaca, mora da ima garanciju velikih sila.

- Kosovo i Metohija će biti u žiži u narednom periodu. To je centralno pitanje od našeg nacionalnog interesa. Kao nezaobilazna tema na ovim susretima biće upravo to, od bilateralnih odnosa, politički i ekonomski odnosi, ali KiM će svakako biti u žiži - rekao je Milivojević.

Kako kaže, tražiće se rešenja koja rešavaju ovo pitanje i to sa dogoročnim karakterom i održivosti.

- Motivi predsednika su bili oni elementi koji govore u prilog teze da ovo pitanje ne može da se odlaže, argumenti od političkih preko ekonomskih, do onih demografskih su bili motivi predsedniku da juče saopšti ovaj stav - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, upravo će jesen biti test u kojoj meri naši argument i ta teza da se na ovim osnovama postigne nekakav kompromis, imaju podršku najvažnijih faktora, od kojih, iskreno, realizacija i zavisi.

-Svaki dogovor koji bude na relaciji Srba i Albanaca, mora da ima garanciju velikih sila, i to je potpuno jasno. Zato će razgovori koji očekuju predsednika u septembru biti od ključnog značaja. Koji će tu kriterijumi biti primenjeni pitanje je o kome predsednik sa pravom nije hteo da govori - rekao je Milivojević.

Kako kaže, pitanje je sada o kom se prostoru radi kada je u pitanju razgraničenje, njega ćemo imati, kaže on, kada prođe ta jesen.

- Nema sumnje da Velika Britanija, ne po prvi put, igra destruktivnu ulogu na ovim prostorima. Ono što mene lično zabrinjava jeste da ovaj trenutak za diplomatsku ofanzivu nije sjajan. Kao prvo, Ruske pozicije na Balkanu su poslednih godinu dana bitno oslabile. Grčka koja je unutar EU bila Ruski prijatelj proterala je dvojicu Ruskih diplomata. Uspešno je izvedena promena režima u samoj Makedoniji, i počinje veliki pritisak na BiH u pogledu ulaska u NATO - rekao je Trifković.

Kako kaže, sa prijateljima kao što su Britanski specijalci, neprijatelji nam nisu potrebni.

#Novo jutro

#Zoran Milivojević

'