AKTUELNO

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da će septembar biti mesec diplomatske ofanzive za Srbiju.

- Možemo da vidimo da će septembar biti mesec jedne diplomatske ofanzive, očekuju ga sastanci ključni za našu zemlju. Očekujemo dolazak i kod nas mnogih zvaničnika. Tramp, Putin, potpredsednik parlamenta Indije, ekonomski forum u Kini - rekao je Marinković.

Kako kaže, same poruke koje dobijamo ui poslednje vreme od američke administracije i samog predsednika Trampa govori se sve više i više o kreativnom repšenju, o pronalasku određenog kompromisa. Rešenje kojim svakako neže biti oduševljena ni jedna strana, ali koje mora da obezbedi pre svega mir.

- Mi praktično još ne znamo šta je naša pregovaračka pozicija. Govori se puno o mogućnosti podele, da dobijemo najviše što možemo i da izgubimo najmanje pšto moramo i drugo, mi ne videimo sa strane prištine da su oni spremni za bilo šta osim za makismačističke zahteve. To bi nama moglo da ide u korist, pod uslovom da budemo čvrsti - rekao je analitičar Aleksandar Pavić.

Kako kaže, ono što ga na prvom mestu ohrabruje jeste viđanje predsednika Vučića sa Putinom i sa Sijem.

On naglašava da je dobro što su dve velike sile na našoj strani u Savetu bezbednosti i potpuno su na našoj strani kada je u pitanju rezpolucija 12 44.

- Poruke i ruske i kineske diplomatije su jasne. Svako rešenje mora da bude zasnovano na rezoluciji 12 44 koja nama garantuje teritorijalni integrenitet i suverenitet. To što oni ističu govori da im je stalo i da to nije smao naše lokalno pitanje - rekao je Pavić.

- Svako ko poznaje američku politiku zna da se neće promeniti preko noći, ali možemo da vidimo da od dolaska Trampa na čelo SAD, da ta nova administracija ipak ima više sluha nego prethodna. Što se tiče same podele svi vide da jednostavno Srbija i kosovki Albanci imaju drugačije stavove i da je teško naći rešenje da svi budu zadovoljni - rekao je izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica.

Kako kaže, uvek je bolje pregovarati, i bez obzira ukoliko se ne dođe ubrzo do nekog rešenja, bitno je održati stabilnu situaciju i da se baziramo na stvari koje su od suštinskog značaja za građane, kao što je ekonomija.

#Novo jutro

#Sastanak

#Vladimir Marinković

'