AKTUELNO

Milovanović, Vujičić i Adamović ističu da hrvatska akcija "Oluja" predstavlja nastavak kontinuitet ustaške politike iz Drugog svetskog rata, te da je hrvatska država formirana na etničkom čišćenju i pogromu srpskog naroda.

Saša Milovanović, direktor "Srpskog telegrafa" kaže da "ustaško orgijanje i slavlje zbog proterivanja na stotine hiljada građana" nije zabeleženo nigde u Evropi od Drugog svetskog rata.

Ako uzmete podatak da je u Hrvatskoj 1990. i 1991. živelo 560.000 Srba, a sada ih ima 180.000, onda je na mestu i poređenje koje je Vučić napravio. Sada organizuju inicijativu da mu zabrane ulazak u Hrvatsku, iako je poređenje tačno. Oni nisu imali zemlju, osim NDH, a napravili su je tako što su počinili etničko čišćenje. Smešno je govoriti da je akcija "Oluja" veličanstvena, jer oni nisu samo proterivali, već su i ubijali ljude - kaže Milovanović za Pink.

Podseća da je bombardovan goloruki konvoj i da se Hrvati bave takvom akcijom.

Foto: TV Pink

- Koliko znam, u svetu se izučava Cerska bitka, a ova glupost, sramota, etničko čišćenje treba da se izučava na sudovima - kaže direktor "Srpskog telegrafa". Ističe da se vrši pokušaj prekrajanja istorije. Podseća da su se neki naši političari izvinjavali Hrvatima i da se na vreme nije krenulo u insistiranje na povratku imovine.

Kaže da su Hrvati bilo poznati po iživljavanju u Jasenovcu, a onda se to nastavilo u "Oluji".

Crnogorskog oficira na slavlju povodom "oluje" ocenjuje kao "sramotu, izdaju, ali je to i očekivano od antisrpskog režima u Crnoj Gori".

- Juče su bili predstavnici Srba u CG kod Vučića i poručili su da im položaj nikada nije bio gori. Ovo je težak period za nas i on će se nastaviti - kaže Milovanović.

Foto: TV Pink

Novinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić podseća da se "Oluja" ne proslavlja prvi put. Prelet izraelskih aviona, dodeljivanje ordenja Gotovini i Markaču, za sve ovo, kaže, Hrvati su znali da će Srbiju dotaći.

Foto: TV Pink

Istoričar Saša Adamović kaže da bi bilo dobro da Srbija prestane da se isčuđava skupovima koje organizuju Hrvati.

- Zašto je Tompson pevao na dočeku fudbalera? Zaboravljamo da je pevao na mnogim dočecima sportista. Stalno se zgražavamo, a ne shvatamo da ustašluk u hrvatskoj nacionalnoj politici nije nikakva anomalija, već je to normalna situacija kada zastupaju ideju hrvatskog državnog prava koja podrazumeva da na određenoj teritoriji može da postoji samo jedna hrvatska politička nacija, a svi ostali koji neće da budu Hrvati ili će biti proterani, ili će biti pobijeni - kaže Adamović.

Foto: TV Pink

Ističe da je politika Franje Tuđmana kontinuitet ustaške politike iz Drugog svetskog rata i on nije slučajno izjavio da je NDH bila izraz povijesne težnje Hrvata za sopstvenom državom.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Saša Milovanović

'