AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u teškim uslovima pokušava da izvuče najviše što je moguće za Srbiju i Srbe, da se vrzino kolo sukoba prekine. Naglasio je da se bori da se očuva mira za našu decu, dodajući da je prethodnih šest godina to radio i da to poštuju i u međunarodnoj zajednici, ali da samo kod nas to ne poštuje, već se uzima kao gotova činjenica i kukavičluk.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da želi da ljudima poruči šta čini oko Kosova i da odgovori na optužbe. Kaže da se na KiM borimo ne protiv albanskih interesa, jer sa njima želimo bolje odnose. Kaže da imamo neprijatelje u nekim zapadnim zemljama, što se vidi u ponašanju Velike Britanije.

Predsednik je istakao da je najvažnije da izvučemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo i da je upravo to ono za šta se bori u gotovo nemogućim uslovima. Vučić je ukazao da se, pri tom, ne borimo protiv Albanaca, već protiv mnogih zapadnih zemalja koje stoje iza kosovske nezavisnosti, uključujući i Veliku Britaniju.

- Vidite šta radi Britanija preko svojih agenturnih ispostava u centralnoj Srbiji, na Kosovu, na severu Makedonije - kaže Vučić.

On je podsetio na sled događaja koji su doveli do kosovske nezavisnosti, uključujući sve poteze iza kojih su stajale zapadne zemlje - promoteri nezavisnosti Kosova, ali i na činjenicu da bivše vlasti nisu kako treba reagovale na te događaje, te koliko su - i kada su reagovali, mahom saopštenjima - bili "bez plana i ideje" i reagovali u skladu sa unutrašnjim dnevno-političkim potrebama. Vučić je konstatovao "veliku nervozu" i na Zapadu, i u Prištini, ali i u Beogradu, gde su, kaže, neki očekivali potpuni kolaps politike prema Kosovu i Metohiji.

- Kad ove iz Saveza za Srbiju pitate zašto su, kao pripadnici bivše vlasti, granicu stavljali na Jarinju i Brnjaku, tamo gde nema Albanaca, nema odgovora. Sve što dobijemo, dakle, biće nešto, jer nemamo ništa - kaže predsednik Srbije.

- Imamo mnoge protivnike i na zapadu. Videli ste šta su Britanci radili i šta čine, kao i neki drugi preko svojih agenturskih ispostava na Balkanu. Mi se borimo da u teškim, gotovo nemogućim uslovima da izvučemo najviše što možemo za svoj narod, a izgubimo manje - objasnio je on.

Vučić je objasnio genezu problema KiM, podsećajući da smo 1999.ratovali za KiM protiv 19 najsnažnijih zemalja sveta, i to ne svojom krivicom.

Foto: TV Pink

- Tih 19 zemalja sveta pogazilo je sve pravne principe i norme. Nisam od onih koji se dodvorava i kaže da je kriv samo Slobodan Milošević. On nije dobro izračunao i shvatio kuda nas vodi taj sukob. Kriv je što je trebalo da izbori dobre avione i tenkove. Ali, nije kriv za agresiju, već oni koji su je provodili. Kao rezultat agresije dobili smo Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244 - ukazao je on.

Vučić je naveo da se u toj rezoluciji ne govori u Srbiji, te da je mnogo češće pominju Albanci od Srba.

- U tom dokumentu se pominje Savezna Republika Jugoslavija, a 2006., zahvaljujući neodgovornosti tadašnjih vlasti, ne želim da govorim o interesima onih koji su vodili Crnu Goru, mi smo dozvolili da oni koji su bili za zajedničku državu sa Srbijom ne dobiju referendum, jer se nismo ničim ozbiljno bavili pošto smo imali kohabitacionu vlast koja se tukla između sebe - kritikovao je on.

Vučić je naveo da je 2004. bilo i pogroma nad Srbima, kada su stradali naši građani i svetinje, a država nije reagovala ni na koji način, osim saopštenjima.

Zatim 2008., iako nam sve vreme govore međunarodni krugovi koji su bili nefer prema Srbiji “standardi pre statusa”, prelaze na “pustite standarde, nećemo ih nikada ispuniti, idemo na status” i Albanci idu na samoproglašavanje sopstvene nezavisnosti.

- Na to mi reagujemo uglavnom neodgovorno, neozbiljno, niti snažno, bez ideje, kao da nas je iznenadilo, u skladu sa unutrašnjom potrebom, jer bi neki nešto da štite, drugi da ostanu na vlasti, umesto da se zajedničku suprostave. To nas je skupo koštalo - konstatovao je Vučić.

Podsetio je da posle toga 2010. idemo pred Međunarodni sud pravde (MSP) sa pitanjem da li je jednostrano progalšena nezavisnost KiM izvedena na legalan način.

- Mi nismo tražili arbitražu od stručnjaka koji ne zavise od svojih zemalja, već od MSP gde su sudije predstavnici svojih zemalja - rekao je on.

Vučić je kazao da je pre nekoliko dana na Kosovu bila godišnjica ubistva 14 naših žetelaca u Starom Gacku, a da niko od albanskih medija to nije konstatovao, već su pisali hvalospeve od Jeremiću zbog godišnjice odluke MSP, a pored toga, kako je dodao, njega predstavljali kao sotonu.

Sotona sam i đavo iako nijednu ružnu reč o Albancima nisam rekao, samo zato što iz ambisa zajedno sa Đurićem, Vladom pokušavam da izvučem nešto za srpski narod što ne bi bilo ponižavajuće, što bi sačuvalo naš obraz, naš narod, jer ako se trend nastavi za 15 godina nećemo imati Srba na KiM, da dobijemo više nego u Ahtisarijevom planu - objasnio je on.

U tim uslovima, kako kaže, pokušavamo da izvučemo najviše što je moguće za Srbiju i Srbe, da se vrzino kolo sukoba prekine. Naglasio je da se bori da se očuva mira za našu decu, dodajući da je prethodnih šest godina to radio i da to poštuju u međunarodnoj zajednici, ali samo kod nas se to ne poštuje, već uzima kao gotova činjenica i kukavičluk.

- Naša armija je danas dvostruko snažnija. Za neke se mir podrazumeva, a tako lako bi zapalili sve, pa bi se onda švrćkali od Kejmbridža do Njujorka. Ja nemam nameru da napuštam Srbiju - podvukao je on.

Ukazao je da je u svim tim uslovima pokrenut unutrašnji dijalog, dodajući da je znao da će nervoza postojati i bivati sve veća, te su svi počeli da govore o KiM.

"Niko se od političkih protivnika ne zalaže da Kosovo bude deo Srbije"

Predsednik ističe da se niko od političkih protivnika ne zalaže da Kosovo bude deo Srbije i ističe da kod njih nema nacionalnih interesa, već da je sva njihova politika sračunata samo na to da dođu do vlasti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pogledajte odnos prema crkvi: isti taj Janković, kao i svi iz tajkunske koalicije, bili su na strani stanara Stepe Stepanović u apelu da se ne izgradi crkva na njenom zemljištu. A do tada je bilo - kad će ta crkva da plaća porez, ta grozna crkva... - rekao je Vučić.

Ali, kako je Crkva krenula oštro protiv bilo kakvog rešenja za Kosovo i Metohiju, oni koji su mrzeli crkvu danas postaju tobož najveći bogoljupci, iz različitih pobuda, neki iz srpstva, neki da bi se očuvala kosovska državnost, jer u tome vide šansu za politički uspeh, kaže Vučić.

On je to rekao za komenatrišući tvit Save Janjića u kojem on kaže da je čuo opasne informacije o dogovorenom incidentu na Kosovu koji bi bio okidač za reakciju sa obe strane i uvod u podelu na terenu, kao i odgovor Saše Jankovića u prilog onome što tvrdi Sava Janjić.

- Doveli ste me u situaciju da odgovaram na nepristojne i neuljudne tračeve, na šuplje priče. Ovde nema informacije. Te šuplje priče izmišljaju naši politički protivnici iz Saveza za slobodnu Srbiju. Ako bog dan, nikada se neće tako nešto dogoditi. Zato i vodimo politku mira i stabilnosti - istakao je on. Vučić ističe da neće da strada nijadan čovek ni na severu ni na jugu.

- Sve svoje vreme i svu svoju energiju sam posvetio tome - ističe on.

Kaže da ne prihvata da bahati tajkuni drže pridike narodu. Unutrašnji dijalog, kaže, treba da dovede do rešenja, a znao je da će on dovesti do nervoze kod zapadnih faktora i svih onih koji ne žele rešenje.

On je rekao da naše službe znaju ko se sve sastaje na severu Kosova, da se aktiviraju oni koje smo i zaboravili, političari od pre 20 godina i sarađuju sa stranim službama. Žele da se ne dođe do rešenja Kosova, kaže Vučić.

Kaže da neće prihvatiti ono što je bilo u Makedoniji i da će narodu biti predstavljen plan za Kosovo onakav kakav jeste i da će narod dati svoj odgovor.

Predsednik kaže da neki mnogo više vole prisustvo NATO-a nego srpske vojske.

- Srbiju da povlače za uši neće ni SAD ni EU, niti bilo ko ko spada u njihov interes - kaže Vučić.

Kaže da je Srbija pokazala da je dovoljno mudra da izbegne sukobe koji su lako mogli da eskaliraju u prethodnim događajima. Ističe da je čitav pritisak stranih službi i svih u domaćoj javnosti postojao sve vreme, a sada je došlo do eksplozije.

Takođe komentarisao je i napade opozicije na njega u vezi sa referendumom o Kosovu da će trajati dva dana.

- Nema s kojom pokvaranom idejom nisu krenuli jer polaze od sebe. Oni su dva dana držali referendum, ja neću nikad, trajaće od 7 do 20 sati, neću nikoga da molim za budućnost Srbije - kaže on.

Ako ima šanse za neki dogovor, a u to sumnjam, reći ću narodu, kaže Vučić, isticći da da neće izaći sa refrendumskim pitanjem na način kako je to učinjeno u Makedoniji.

- Ja neću da radim protiv svog naroda. Reći ćemo - ovo je plan za Kosvo a vi, narode, vidte možemo li više i bolje ili nećemo dobiti ništa - zaključio je Vučić.

"Bez sveta nema rešenja KiM"

Bez sveta mi problem Kosova i Metohije ne možemo rešiti i zato je važno da što više međunarodnih faktora privučemo na našu stranu, rekao je predsednik dodajući da misli da SAD po prvi put pokazuju želju za rešenjem, za razliku od nekih drugih.

- Što se Amerikanca tiče, mislim da pokazuju prvi put želju za rešenjem. Oni imaju danas drugacicji pristup i žele da se postigne drugoročni trajni mir, za razliku od drugih koji, mislim, to ne žele - objasnio je.

Vučić je ukazao da imamo složenu situaciju u svetu, u kojoj su odnosi velikih sila nikada složeniji.

Imamo situaciju u kojoj imamo četiri velike sile SAD, Kina, EU (Nemačka plus, ili Nemačka i Francuska plus), kao i što se ne sme zaboraviti Ruska Federacija. Odnosi velikih sila su nikada složeniji. Na dnevnom nivou imamo promenu u regionalnim odnosima. U EU imate sukobe Makrona i Salvinija, i ne tako lak odnos Merkel-Makron, kao i ne tako lak odnos EU sa Rusijom. Kada to sve gledate i vidite Birtaniju koja je pomalo izopštena izlaskom iz EU, a želi da zadrži status sile, vidite kako je stanje teško - objasnio je on.

Foto: TV Pink

Vučić je kazao da u tim uslovima moramo da gledamo sebe da sačuvamo, da ne platimo visoku cenu, sačuvamo mir i svoje probleme rešavamo na najbolji mogući način.

- Bez sveta mi problem KiM ne možemo rešiti. Zato je važno da što više međunarodnih faktora privučemo na svoju stranu, što rade i Albanci - rekao je on.

Ukazao je i na sve bolji položaj Srbije u svetu upitavši kada su japanski premijer, švedski premijer, kineski predsednik dolazili ranije u Srbiju.

- Makron dolazi do kraja godine, znam i datum ali čekam da ga potvrdi francuska strana. Dolazi i Putin. Kolikop puta su stručnjaci iz DOS-a videli Putina. Uglavnom „krompir“ ili su se videli sa Putinom u Moskvi kada su dali ceo NIS za 400 miliona dolara - naglasio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će u septembru imati priliku da vidi i američkog predsednika Donalda Trampa na prijemu povodom Generalne skupštine UN.

"Imamo suficit u budžetu, povećanje penzija i plata pre kraja godine"

Vučić je izjavio da suficit u budžetu za period jun-jul iznosi 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, što je značajno više od predviđenog i dodao da će pre kraja godine biti povećane penzije i plate u javnom sektoru.

- Kada smo 2014. godine krenuli da radimo ono što Putin danas radi, sa platama i penzijama, a što je bilo vrlo bolno, uz Zakon o radu i mere fiskalne konsolidacije, neki su mi se smejali i podmsevali, a svi su se bunili. Danas imamo odlične rezultate i penzioneri će pre kraja godine imati dobiti povećanje, kao što smo obećali, a već ove godine će krenuti povećnje plata i povećanje minimalca - rekao je Vučić.

On je naznačio da u periodu jun-jul imamo suficit u budžetu 49,1 milijardi dinara, odnosno oko za 410 miliona evra, a bio je predviđen suficit od 16,7 milijardi dinara.

Uz to, podvukao je da je rast BDP-a u prvih šest meseci 4,5 odsto, što je više od prognoze i MMF i Svetske banke i među prvih pet zemalja u Evropi.

- To je moglo samo posle teških mera, ozbiljnog i odgovornog pristupa. Ne posle pristupa 'lako ćemo' i trač rubrika koje vidite svakog dana - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink

"Kitarović je najmanje loš partner u Hrvatskoj"

Predsednik sosvrnuo se i na odnose sa Hrvatskom, rekavši da želi da oni budu dobri. Kometarišuchi izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarovich da je proustaški hrvatski pevač Tompson, "pevač narodnih pesama u kojima ima nacionalnog i lepog", Vučić kaže da je hrvatska predsednica najmanje loš partner u Hrvatskoj.

- To dovoljno govori koliko nam je teško - rekao je Vučić.

Takođe, kazao je i da je na svetskom prvenstvu u fudbalu kada je Hrvatska igrala sa Argentinom, navijao "zdušno za Argentinu", kao i da je navijao za Englesku u meču sa Hrvatskom, i da ne vidi zašto to treba da krije.

- Kako bih izašao ocu na oci? Da mu kažem da navijem za one zbog kojih nije video svoje najmilije jer su ih tamo... Kako da navijam za te koji slave uz onakve pesme - upitao je Vučić.

Dostojanstveno ćemo obeležiti tragediju Oluje Predsednik kaže da ga proslava godišnjice Oluje u Hrvatskoj ni najmanje ne plaši i dodaje da će Srbi na ponosit i dostojanstven način obeležiti svoju tugu. On je rekao da Srbi koji su tada izbegli nikada nisu krili svoje srpstvo i da su za sve ovo vreme, počev od 1995. godine kada država Srbije nije bila uz njih, pokazali veliku ljubav prema Srbiji.

- Žrtvovali su mnogo toga, ali su hteli da budu sa svojim narodom. Te '95-te godine nismo im kao država rekli - dobrodošli, nego smo ih krili i terali. Ti ljudi zaslužuju našu ogromnnu zahvalnost, jer su pokazali veliku ljubav prema Srbiji - kaže Vučić.

Njihova deca su, dodaje, uzorni građani Srbije, razmišljaju o svojoj deci u Srbiji, žive sa svojim narodom i sa gorčinom i setom se sećaju onoga što su prošli a da tada ni Srbija nije bila uz njih.

- Mogu da kažem da danas jeste uz njih, kao i na Kosovu - kaže Vučić.

Komenatrisao je i posetu izraelskog predsednika Hrvatskoj, rekavši da ih je upozorio da ne manipulišu podacima iz Jasenovca, što, kako kaže, rade stalno.

- Rekao im je da je to veliki grehi i da žrtve Jasenovca moraju da se poštuju - kaže Vučić.

Na kometar novinara da je tokom njegove posete Hrvatskoj bilo puno provokacija, Vučić kaže da se niko nije pravdao niti se izvinjavao, kao što su mnogi drugi radili.

- Čuvao sam obraz Srbije. Svetinja koju sam predstavljao mnogo je važnija od onoga što sam osećao - kaže on.

Foto: TV Pink

"Neki više vole NATO nego srpsku vojsku"

Neki koji me kritikuju vise vole NATO, nego srpsku vojsku, kaže predsednik Srbije i dodaje da srpska vojska ne može da bude prisutna sa KiM upravo zbog prisustva NATO, jer bismo time doveli Srbiju u sukob sa vojnom alijansom.

Vučić je tim rečima prokomentarisao izjavu komandanta Komande združenih snaga NATO u Napulju admirala Džejmsa Fogoa, tokom njegovog boravka na severu Kosova, da je "NATO veoma, veoma snažan i unutar i izvan Kosova" i da KFOR ima "apsolutno" dovoljno vojnika u slučaju nemira u kontekstu pitanja podele Kosova.

- Neki koji me kritikuju više vole NATO, nego što vole srpsku vojsku. Jeste li primetili da mnogo više volimo NATO nego srpsku vojsku i draze nam je prisustvo NATO nego srpske vojske. A, ne može na KiM da bude prisustna srpska vojska upravo zbog prisustva NATO, zato što bismo doveli Srbiju u sukob sa NATO-om - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao i da su napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji stalni, ali i da ih je manje nego u periodu od 2001. do 2008. godine. Srbija je svojom politikom uspela da "ne dozvoli" da se na Kosovu i Metohiji ponovi martovski pogrom nad Srbima iz 2004. godine.

- Uspeli smo da zaštitimo svetinje, od Dečana do Banjske i Sokolice na severu Kosova - kazao je predsednik Srbije.

Komentarišući navode koje je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio na Fejsbuku o broju Srba i svetinja SPC južno od Ibra, povodom priča o podeli Kosova, Vučić je kazao da tu nema ničega:

- Doveli ste me u situaciju da odgovaram na tračeve - kazao je Vučić.

Komentarišući poruku igumana Save Janjića da se nada da će međunarodna zajednica, a posebno SAD sprečiti neodgovorne pojedince i grupe obe strane, Vučić je rekao da je demantovao sve tračeve koji su izmišljeni.

- Da će nas SAD i EU da povuku za uši zbog tračeva koji su oni izmislili? Mene neće da povlače za uši ni SAD, ni EU, niti bilo ko drugi ko spada u njihove štićenike - rekao je Vučić.

Ceo razgovor sa predsednikom Srbije pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Novo jutro

'