AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je neozbiljna i politički nekorektna namera Velike Britanije da ne uvrsti raspravu o Kosovu u plan rada tokom predstojećeg predsedavanja te zemlje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u avgustu.

Ona je ocenila da to neozbiljno, posebno od zemlje koja je, i pored toga što izlazi iz Evropske unije insistirala da ostane vezana za rešavanje problema i regionalnu stabilnost na Zapadnom Balakanu i da bude domaćin samita u okviru Berlinskog procesa, a da sa druge strane smatra da stanje na Kosovu i Metohiji nije dovoljno relevantno pitanje da bude uključeno na dnevni red Sednice saveta bezbednosti.

- Čini mi se neozbiljno i politički neiskreno. Mislim da je pitanje Kosova i Metohije koje je važno ne samo za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, nego za sveukupnu regionalnu stabilnost - rekla je ona.

Prema navodima medija, Velika Britanija ne želi da uvrsti raspravu o Kosovu u plan rada tokom predstojećeg predsedavanja te zemlje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u avgustu, jer smatra da je stanje na Kosovu dobro i da za tim nema potrebe.

Brnabić je na pitanje da li će Srbija objaviti dokumente koje traže SAD o Draži Mihailoviću, rekla da to to nije zvaničan zahtev Vašingtona, nego da joj je to pismo uručio kongresmen iz srpskog kokusa.

- Pismo mi je uručio kongresmen Ted Po. To nije zvaničan zahtev Vašingtona, nego pismo jednog kongresmena, kopredsedavajućeg Srpskog kokusa, koji je mnogo uradio za dobre odnose SAD i Srbije - rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da je za Srbiju to pismo važno i da ga je uručila ambasadi u Vašingtonu.

#Ana Brnabić

#Velika Britanija

'