AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo se obratio na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji. Vučić je odgovorio na izlaganja drugih učesnika i pokušaj Aljbina Kurtija da iznese laži pred Savetom bezbednosti.

- Hvala vam svima što ste učestvovali na ovom razgovoru. Istakao bih nekoliko činjenica. Prvo Srbija će učiniti sve da bi se očuvao mir i stabilnost u regionu. Obraćao sam se sa pravim činjenicama i argumentima bez ad hominem i ad personem uvredama - naveo je Vučić i dodao:

Kada je reč o činjenicama, da Srbija navodno podržava navodno krivotvorenje novca, daćiu jedan primer i biće vam sve jasno. Rečeno je da Srbi donose džakove preko administrativne linije i tako vršimo uticaj na kriminalce na KiM. Znate ko to radi? To rade Britanci, ne mi. Oni nose te džakove. Njihova firma "Henderson" to zakonski radi. Da vidite koliko transparetno radimo. Kada govorite o suspenziji dinara, moram da vam kažem da to nije istina za naše prijatelje iz Koreje i Sijere Leone. Oni su zaustavili kamion firme "Henderson" koji su nosili plate i penzije - rekao je predsednik.

On je dodao da zemlje koje priznaju tzv. Kosovo pokušavaju da pronađu razlog zbog kog je to urađeno.

- Osudili smo dešavanja u Banjskoj, a niko nije govorio o pokušaju ubistva srpske dece. Deset meseci pre Banjske govorili smo sa SAD i EU i pokušavao sam Srbe da uverim da se pomere sa barikada. Rekli su mi "mi verujemo tebi, ali ne verujemo njima, loviće nas kao zečeve". Tri meseca posle toga vlasti u Prištini su počeli da love Srbe koji su psotavili barikade. To je razlog zbog kog su ljudi sa KiM hteli da odbrane svoja ognjišta i porodice. Posle toga smo počeli istražni porces, videćemo optužnice. Ali u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 jedino je prekršen je teritorijalni integritet Srbije. Moram da se zahvalim 109 zemalja UN koje nisu priznale tzv. nezavisno Kosovo, jer se drže ovih dokumenata - naveo je predsednik Srbije i dodao:

- Spominje se da smo produžena ruka Rusije, s ponosom mogu da vas pogledam u oči i kažem da smo slobodna, suverena i nezavisna zemlja. Nismo marioneta ni SAD ni Rusije i ponosan sam što se zastava Srbije vijori ovde ispred zgrade UN - rekao je Vučić

Autor: