AKTUELNO

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić, rekao je za Novo jutro da ovakav ishod razgovora u Briselu ne predstavlja neko veliko iznenađenje, i dodaje da je ovo bio pokazatelj našoj javnosti na koji način prištinska strana želi da pregovara.

- Videli ste da je to bila jedna malo predstava za kosovsku javnost, imajući u vidu da je Mogerini pozvala celo rukovodstvo i funkcioneresa Kosova dođu, kako bi videla da li oni hoće da učestvuju u mirovnom procesu ili neće. Ta očekivanja zavise od stepena očekivanja pojedinih sastanaka. Ovakav ishod i ne predstavlja neko veliko iznenađenje. Ovo je bio pokazatelj i dobro je da bi naša javnost videla na koji način prištinska strana želi da pregovara - rekao je Dačić.

On je objasnio da je Veselji rekao jednu budalaštinu rekavši da oni priznaju Srbiju kao nezavisnu državu.

- Ovo je jedna budalaština, imajući u vidu da je naša državnost neupitna. Oni kao nama hoće da učine i kao da nas priznaju. To su takve gluposti, žele da nas stave u isti status. I da nemamo šta više da pričamo nego da priznamo nezavisnost Kosova - rekao je Dačić.

On je rekao da u pregovorima gde nema kompromisa nema ni nikakve budućnosti.

- Ako želimo da idemo na kompromis svi zajedno treba da stvaramo atmosferu za taj kompromis, a ne za maksimalističke ciljeve i zahteve. Ono što je dobro jeste da se taj dijalog odvija. Dogovoreno je nekoliko stvari, prva je ta da se stvara atmosfera za kompromis i da se interzivira dijalog. Jedan deo dijaloga se odvija na nivou predsednika, drugi na nivou koji vodi Marko Đurić i njegov ekvivalent. Sve će se videti u narednom periodu, ali je važno da taj dijalog teče - rekao je ministar.

Na navode da kosovske policijske snage kažu da su im amerikanci donirali neka vojna vozila za navodnu borbu protiv organizovanog kriminala, Dačić je rekao da ga ništa ne čudi, imajućui u vidu da su oni stari saveznici.

- Po rezuluciji 12 44 nigde nije predviđeno da Kosovo ima vojsku, jedine predviđene međunarodne snage su KFOR. Ukoliko se zaista ide u stvaranje vojske, postavlja se pitanje zašto i zbog čega. I to može značiti potencijalno napad na sever Kosova ili u neki sredinama koje nisu na Kosovu, tako da ovakva vrsta pomoći iz našeg ugla nije prijateljska i podražavajuća kompromisnom rešenju - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi neko danas želeo da reši neku krizu u svetu, bila bi mu neophodna pomoć političkih analitičara koji bi sve to sagledali i eventualno pomogli i dali odgovor u kom se to smeru kreće ovaj svet.

- Ključna stvar jeste da je Kosovo čedo bivše američke administracije. Klintonove administracije. Međurim, SAD izlaze iz uobičajenog klišea i idu direktno država na državu i u toj situaciji Tramp nema poverenja u NATO u EU, ne veruje sistemima, mđeurim u toj situaciji vidimo da je veoma teško da neko sada razume da će EU da vodi glavnu reč oko nekog pitanja. Neće, ukoliko se ne pitaju SAD - rekao je Dačić.

On je naglasio da su SAD, Rusija, Kina, Nemačka, Velika Britanija važni igrači, ali ne kolektivno, već bilateralno.

- Brisel ljubomorno drži te pregovore, koje su dobili u vreme Tadića i Jeremića. Sigurno će na kraju svi morati da daju svoje mišljenje o tome. Nema ničega što može da se ponudi Kosovu ukoliko nema kompromisnog rešenja. Nije Kosovo samo po sebi uradilo to što je uradilo, neko je moćan stajao izvan njih da bi to moglo da se uradi. Zato je bitno da se to sve istera do kraja - rekao je ministar.

Dačić je naglasio da je sve to deo međunarodne politike, i na žalost, neke stvari se dešavaju na takav način.

#Dijalog

#Ivica Dačić

#Novo jutro

'