AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni i da je dogovoreno da se oni nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

On je u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

On je u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

Naveo da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da Albanci i Hašim Tači bi želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe komrpomisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

- Ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni. Važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rešavaju problemi "za budućnost, zbog budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije - rekao je Vučić da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

Foto: Tanjug

- Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi - da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje...Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše - rekao je Vučić.

Moramo, dodao je, da sednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

- Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obe strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rešenje - poručio je.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rešavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do par incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste "tehničkih koraka" kako da se to sprečava u budućnosti.

On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbednosti Srba i da se uspevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbednost.

Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče Vucicć je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je reč o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine...

- Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rešavaju i sve sve uzmu pod svoje - mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i kada budu zakazani mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj veri i najboljoj nameri da do rešenja dođemo - rekao je predsednik Srbije i dodao:

- A da li ćemo do rešenja doći...do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rešenje to ćemo da vidimo - nismo blizu tako nečemu.

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Sastanak

'