AKTUELNO

U Briselu je održan trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine, sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, na kome je dogovoreno da obe strane do petka podnesu predloge po pitanju dinara i da se razgovori nastave sledeće nedelje!

Milovan Drecun, doskorašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, osvrnuo se na situaciju vezanu za odluku da se Srbiji vrati vlasništvo nad zemljom na kojoj se nalazi manastir Visoki Dečani.

Imamo sada situaciju sa dinarom, gde treba da se, navodno, daju predlozi za ad hok rešenje, kao i predlozi za neko dugotrajno rešenje. Bilo koji razgovor o zajednici srpskih opština i implementaciji ovih sporazuma ne može da se ne radi na najvišem političkom nivou. Sada imamo jasan dokaz da je onemogućavanje realizacije odluke takozvanog ustavnog suda vezano za vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani bila politička i da je Kurti sprečavao da se ta odluka realizuje. Sada se odvija klasična trgovina. Imate tri uslova koji su postavljeni za moguće članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope , jedan od uslova je bio da se vrati ta zemlja, ali i zajednica srpskih opština koje nema -rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Drecun je zatim izneo je da se Beograd trenutno nalazi u jako nezavidnoj poziciji.

Situacija na teritoriji Kosova i Metohije je izuzetno složena i ta situacija se dodatno komplikuje i usmerava u pravcu koji, po meni, ne može da dovede do bilo kakvog održivog rešenja. Sa jedne strane imamo situaciku oko dinara, što je jedna od jednostranih odluka Aljbina Kurtija sa ciljem da protera sve što je srpsko i da onemogući rad srpskom narodu. Sa druge strane imamo pritisak od dela Međunarodne zajednice i dela zapadnih država koje su usmerene ka tome da se dobiju politički ustupci od Beograda,a oni se se odnose prvenstveno na punu implementaciju Ohridskog aneksa, uključujući one dve tačke vezane za članstvo takozvanog Kosova u Međunarodnim organizacijama i za odnos prema takozvanom Kosovu po principu teritorijalnog integriteta -rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, obrazložio je trenutnu situaciju i dešavanja po pitanju zabrane dinara na teritoriji Kosova i Metohije.

Potpuno dva različita predloga. Ono na čemu insistira gospodin Petković je nešto što je ranije dogovoreno i što je trebalo da se realizuje. Sa druge strane imate Bisljimija koji insistira da se primeni Ohridski sporazum. Međunarodna zajednica se ovde krije iza svoje ideje, jer Aljbin Kurti zapravo nije izmislio ovaj problem sa dinarom, jer su jasno i glasno rekli i Amerikanci i zemlje Kvinte, da je odluka Centralne banke pravedna, ali samo ishitrena. Ušli smo u novi problem što se tiče dinara, ali bojim se da ne vidim rešenje, jer Međunarodna zajednica podržava odluku vlade Aljbina Kurtija o stavljanju van prometa i upotrebe dinara -rekao je Beriša.