AKTUELNO

Iako parlamentarni izbori nisu ni na vidiku, stranke Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića uveliko se sastaju i raspravljaju o podeli mandata. To još jednom pokazuje da je reč o partijama koje nemaju program i koje ne razmišljaju o rešenjima, već samo o podeli plena, ocenjuju analitičari.

Pod naslovom "Raspodela budućih mandata glavna tema" dnevni list "Danas" najavljuje sastanak Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Zorana Lutovca sa Boškom Obradovićem, Borkom Stefanovićem i Jankom Veselinovićem.

Oni već dele među sobom plen koji nisu osvojili, odnosno mandate u izborima, kojih još nema na vidiku, a pošto su se završili beogradski na kojima većina tih stranaka nije prešla cenzus. To je malo komično i govori o neozbiljnosti čitave kombinacije - ističe marketinški stručnjak Nebojša Krstić za Pink.

Foto: Media Centar Beograd

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je jasno da ne postoje programska načela oko kojeg se stranke okupljaju, budući da se radi o ideološki suprotstavljenim partijama.

- Tu progovara negativna opsesija prema Aleksandru Vučiću i vrsta gotovo izvorne i autentične mržnje prema njemu. Pošto nema politike i konkretnih rešenja, jasno je da su glavni pokretači tog ujedinjenja želja da se dokopaju državne kase i da se uzajamno dele privilegije - kaže Stanković za Pink.

Foto: Media Centar Beograd

Osim što se slažu da treba da podele plen, pa makar ga činili i virtuelni poslanički mandati, Đilas, Jeremić i Obradović saglasni su i da su protiv bilo kakvog rešenja kosovskog problema, iako ne znaju ni kako bi to rešenje izgledalo.

- Potpuno raznorodne stranke koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Ujedinjuju se one koje su ranije bile proevropske i demokratske i ove današnje šovinističke, homofobne i nacionalističke. Na prvi pogled nemaju sličnosti, ali postoji jedna stvar koja ih spaja: želja da se Vučić spreči da nađe rešenje za Kosovo - kaže Krstić i zaključuje da se najveća opasnost koju treba shvatiti ozbiljno krije u tome što opozicioni lideri najavljuju formiranje saveza koji će sprečavati dolazak do bilo kakvog kompromisa između Srba i Albanaca i do racionalnog rešenja za Kosovo, koje bi išlo u korist dugotrajnog mira u regionu.

Pročitajte još: I JEŠIĆ SE SPRDA NA RAČUN NOVOG HITA OPOZICIJE: Đilas, Obradović i Stefanović oformili 'Savez', a Ješić mu nadenuo URNEBESAN NAZIV (FOTO)

#Boško Obradović

#Dragan Đilas

#Opozicija

'