AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je posebno važna sutrašnja runda razgovora u Briselu.

Drecun je rekao da će Srbija u narednom periodu biti suočena sa pokušajem Prištine da trguje sa Zajednciom srpskih opština (ZSO) i nema dilemu da će sutrašnji sastanak u Biselu odrediti dalji tok događaja, odnosno, da li će se nastaviti samo sa implementacijom onoga što je dogovoreno ili će se ući u fazu kada će početi razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova.

Drecun je rekao da je posebno važna sutrašnja runda razgovora u Briselu, jer će pokazati da li dijalog ima perspektivu ili će biti pro forme, nastavljen tek da se održava u životu.

- Nema dileme da će se na sastanku odrediti dalji tok događaja da li će se nastaviti samo sa implementacijom onoga što je dogovoreno ili će se ući u fazu kada će početi razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova - rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Priština dolazi dobro pripremljena, jer su imali sastanke sa zemljama kvinte i sa SAD, a da je sada važno videti kakvu su taktiku smislili i šta će staviti na sto.

Kada je u pitanju eventualna podela Kosova, oni su nam stavili do znanja da bi svako naše insistiranje na tome rezuzltiralo kontrazahtevom da jug centralne Srbije i tzv. Sandžak budu pripojeni državi Kosovo - to su priče koje treba da destabilizuju našu poziciju a nisu politički relane, kaže Drecun.

- Mislim da ćemo u narednom periodu biti suočeni sa pokušajem Prištine da trguje sa ZSO, da nas ucenjuje - kaže Drecun.

Kako kaže, oni su najavili da ne može biti formnirana ZSO pre nego što bude potpisan konačni sporazum, kako navode.

Traže da se reši pitanje energetike, žele da uzmu resurse na severu Kosova koji su pod kontrolom srpskog naroda, Gazivode, hidorelektrana, trafo stanica Valač i da zaokružuju kontrolu nad time, naveo je Drecun.

Podsetio je na pokušaj otimanja "Trepče" od koje živi nekoliko hiljada radnika sa njihovim poroidicama.

- Nije im na kraj pameti da se posvete mogućnosti postizanja kompromisa - kaže Drecun.

Drecun opisuje da je situacija u dijalogu takva da se krene pa se stane i da nema suštinskog napretka.

- Ono što je navažnije u svemu tome jeste ne toliko stav Brisela. Pored činjenice da Vašington potencira da su priznali Kosovo kao nekakvu državu, pak ostavlja prostor za dogovor Beograda i Prištine. To sam se uverio iz nekih ličnih kontakata sa njihovim diplomatama - rekao je Drecun.

Pitanje je kako oni definišu prostor za dogovor Beograda i Prištine da li se to odnosi na ponovno otvaranje pitanje statusa Kosova o čemu se zvanično protive, što bi za nas bio uspeh jer bi iz izgubljene pozicije došli u situaciju da zaštitile naše interese.

Ako bi se proces nastavio na tehničkim pitanjima, onda to ne bi zahtevalo direktno uključivanje SAD, smatra Drecun.

- Razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova evidento je da ne bi mogli da se odvijaju bez prisustva velikih sila. SAD evidentno imaju kontrolu na d Kosovom, da bi rešenje bilo dugoročno mora da se saglasi i Rusija a Srbija bi u tom eventualnom formatu tražila podršku zemlja koje podržavaju naše interese - zaključio je Drecun.

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Srbija

'