AKTUELNO

Na sednici Skupštine grada Niša odlučeno je da aerodrom "Konstantin veliki" bude predat državi na upravljanje.

Skupština Grada Niša odlučila je danas većinom glasova da aerodrom "Konstantin veliki" preda na upravljanje državi, a gradonačelnik Darko Bulatović kaže da je takva odluka od značaja za grad i građane. Za je glasalo 43 odbornika, osam protiv, a jedan je bio uzdržan.

- Doneli smo odluku da razvijamo aerodrom. Na ovaj način ćemo biti oslobođeni obaveza koje su preuzete još 2009. godine i aneksom ugovora iz 2010. godine, kada smo imali obavezu da izvršimo eksproprijaciju za zemljište vredno nekoliko milijardi dinara - rekao je Bulatović u izjavi za Tanjug.

Naveo je da grad tu obavezu nikada nije izvršio zbog nedostatka sredstava. On je dodao da će grad Niš na ovaj način biti oslobođen i daljih ulaganja, pre svega u održavanje postojećih kapaciteta, a kasnije i investicija i razvoja aerodroma.

- Zajedno sa državom smo izdvajali maksimum sredstava koje smo mogli i time obezbeđivali da aerodrom radi. Umesto što ćemo izdvajati stotine miliona u njegovo održavanje, a od 2009. godine do današnjeg dana smo izdvojili više od 800 miliona dinara, sada ćemo imati piliku da za taj novac sagradimo nove vrtiće, uradimo nove ulice, vodovode i sve ono što muči naše sugrađane, a država da ulaže i razvija aerodrom i time ga čini konkurentnim i značajnim i za grad Niš i jugoistok cele zemlje - naveo je Bulatović.

Šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić kaže da odluka koja je doneta u interesu građana, Grada Niša i Aerodroma.

- Smatramo da je aerodrom dostigao svoj limit, da grad ne može dalje da izdrži da nosi teret razvoja aerodroma, da je dobar posao urađen na aerodromu koji je rezultat jakog rada u proteklim godinama, ali sada treba gledati u budućnost i nastaviti sa razvojem aerodroma- rekao je Perišić.

Takav razvoje se, ocenjuje, može nastaviti samo uz podršku Republike i zato je, kaže, koalicija u Skupštini Niša donela ovakvu odluku. Smatra da će razvojem aerodroma u Nišu biti više investicija, a kaže da će svi ljudi koji rade na aerodromu ostati na svojim radnim mestima i da je plan da se zapošljavaju novi radnici.

Perišić je rekao da nikome nije u ineteresu da se ugasi Aerodrom i da očekuje dalji razvoj "Konstantina" kao što je Vlada Srbije obećala. Na današnjoj sednici Skupštine grada Niša opozicija je tražila da se ova tačka povuče sa dnevnog reda, smatrajući da je odluka štetna za taj grad i da će ovom odlukom, kažu, Grad izgubiti 70 miliona evra.

Foto: Beta

Mihajlovićeva: Pobeda Niša i građana Niša

Podrškom predlogu da Aerodromom "Konstantin Veliki" upravlja država, odbornici niškog parlamenta doneli su jedinu moguću odluku koja će omogućiti nova ulaganja i dalji razvoj te vazdušne luke, poručila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Ova odluka mogla da je da bude doneta i pre više od dva meseca. Zahvaljujući neodgovornim pojedincima iz Niša, izgubili smo vreme, država i Niš su izgubili veliki novac, a Aerodrom 'Konstantin Veliki' pretrpeo je štetu. Zato je pred novim rukovodstvom aerodroma veliki posao da povrati sve ovo. Ipak, važno je da je odluka o budućnosti aerodroma doneta u institucijama, a ne na ulici, kako je želela opozicija - navela je Mihajlović, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ona je dodala da je, za razliku od onih koji bi da upravljaju Nišom na ulici, stav vlade od početka bio da će prihvatiti svaki stav onih koje su izabrali građani Niša.

- Današnjom odlukom pobedio je Niš, pobedio je razum nad namerama Zorana Živkovića i grupe željnih samopromocije i ličnih interesa da dalje iscrpljuju Grad i obmanjuju građane Niša - navela je Mihajlović.

#Aerodrom

#Niš

#sednica

'