AKTUELNO

Na sednici Skupštine grada Beograda usvojen je budžet grada za ovu godinu.

Sednica, koju je zakazao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, treća je u novom sazivu gradskog parlamenta.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024. godini, kao i Predlog zaključka o pribavljanju prethodnog mišljenja Sekretarijata za finansije pre pokretanja postupaka javnih nabavki i nabavki radova, čija je procenjena vrednost preko milion dinara, najavio je Sekretarijat za informisanje.

Među tačkama dnevnog reda na sednici je i predlozi kadrovskog plana Gradske uprave grada Beograda, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za internu reviziju, Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste grada Beograda, kao i predlozi kadrovskog plana ombudsmana i gradskog pravobranilaštva.

12.50 - Nikodijević: Opozicija iznosi neistine, povećana sredstva za obrazovanje i decu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević odbacio je danas tokom rasprave o budžetu Beograda za 2024. godinu kao neistinite navode opozicionih odbornika povodom predviđene raspodele sredstava, navodeći pored ostalog i da su sredstva za obrazovanje i dečiju zaštitu povećana.

Nikodijević je tokom rasprave istakao da su sredstva za obrazovanje i dečiju zaštitu povećana sa 33 na 45 milijardi dinara, a ne da su smanjena, kao što su to pojedini odbornici tvrdili.

- Gradimo vrtiće za smeštaj još 1.600 dece, u predlogu budžeta pišu i škole koje ćemo da saniramo. Obezbedili smo 20.000 dinara za roditelje za školske knjige i pribor, nastavljamo da finansiramo časove engleskog jezika - rekao je Nikodijević.

On je poručio opoziciji da niko ne govori da se sada ne živi bolje nego pre 10 godina. "Prosečna plata u Beogradu je 119.000 dinara, a u pojedinim opštinama poput Starog grada i Savskog venca 165.000 dinara", rekao je Nikodijević.

On je istakao da se, zajedno sa Republikom, radi mnogo projekata u Beogradu, a pre svih Ekspo za koji je rekao da je najveći projekat u Srbiji ikada.

- Ekspo je put ka većem standardu i ponosan sam na taj projekat - rekao je Nikodijević.

On se osvrnuo i na tvrdnje opozicije o lošoj situaciji u prigradskim opštinama, podsetivši ih da celokupna opozicija ima jednog odbornika iz prigradskih opština.

Nikodijević je odbacio i navode pojedinih opozicionih odbornika da su kasno dobili materijal i da nisu stigli ni da ga pročitaju, rekavši da su ga dobili u zakonskom roku.

12.30 - Odbornici raspravljaju o budžetu grada, predviđeno 173 milijardi dinara

Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljaju danas o Predlogu budžeta grada za 2024. godinu koji iznosi više od 173 milijardi dinara i kojim su predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica.

Sekretarka za finansije Katarina Čubić navela je obrazlažući Predlog budžeta da su njime predviđena sredstva za pomoći za decu u iznosu od 20.000 dinara, koju je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Odbornici odlučuju o budžetu Grada Beograda za 2024. godinu.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024. godini, kao i Predlog zaključka o pribavljanju prethodnog mišljenja Sekretarijata za finansije pre pokretanja postupaka javnih nabavki i nabavki radova čija je procenjena vrednost preko milion dinara.

Odbornici će odlučivati i o davanju saglasnosti na rebalans III programa poslovanja za 2024. godinu GSP „Beograd”, a na dnevnom redu su predlozi izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, te Predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 1 Ugovora o koncesiji zaključenog između Grada Beograda i „CSI Parking Investment” d.o.o. Beograd.

Među tačkama dnevnog reda na sednici će biti i predlozi kadrovskog plana Gradske uprave Grada Beograda, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za internu reviziju, Kancelarije za mlade i Službe glavnog urbaniste Grada Beograda, kao i predlozi kadrovskog plana ombudsmana i gradskog pravobranilaštva.

Sednica počinje u 10 časova i održaće se u zgradi Skupštine grada na Trgu Nikole Pašića 6.

Autor: Dubravka Bošković