AKTUELNO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Dercun upozorio je gostujući u "Novom jutru" na Televiziji Pink da nove provokacije iz Prištine mogu destabilizovati situaciji i da nepovoljno utiču na proces normalizacije odnosa.

- Provokacije iz Prištine ne mogu direktno da utiču na pregovore Beograda i Prištine, ali stvara se nepovoljna klimu i može se destabilizovati situacija i uopšte atmosfera kada se govori o procesu normalizacije odnosa i to nisu dobre izjave! To je neprihatljivo! - rekao je Drecun.

Prema njegovim re;ima, takvi navodi predstavljaju stateški dugoročan cilj Prištine jer ona nikako ne odustaje od tog velikoalbanskog projekta, imajući u vidu posebno izjavu Edija Rame da će jednom Kosovo i Albanija imati jednog predsednika.

- To su onda jasne aspiracije i jasni dugoročni ciljevi. Da nije bilo takvih dugoročnih ciljeva ne bismo imali ono što smo imali 1998. i 1999. i jednostrano proglašenje nezavisnosti, i terorizam i pobunu na jugu centralne Srbije... Ramuš Haradinaj spada u grupu njihovih političara, kriminalaca i terorista koji konstantno koriste tu velikoalbansku ideju za dostizanje svojih političkih ciljeva i za rejting - naveo je Drecun.

Uz ocenu da treba neutralisati i marginalizovati velikoalbanske ideje, on je ukazao da ne treba toliko obraćati pažnju na to što Haradinaj govori i da treba ići putem kojim smo krenuli - putem normalizacije odnosa.

- Šta je ako nije presudni korak u realizaciji velike Albanije proglašenje nezavisnosti Kosova? Oni koji se zalažu za priznanje Kosova su promoteri velikoalbanske ideje. Možete li da zamislite da Kosovo postoji paralelno uz Albaniju, a da se ne ujedini? Šta bi bilo kada bi Vučić rekao da će RS i Srbija jednog dana imati jednog predsednika i jednu politiku? - zapitao je Drecun.

On je istakao da je politika Srbije jasna.

- Ne možemo da vratimo situaciju od pre 1999. godine, ali želimo da napravimo kompromis sa Albancima. Jednostrano ponašanje nikuda ne vodi - podvukao je Drecun.

Foto: Printscreen

Komentarući nove provakacije iz Prištine, kada je Haradinaj Bujanovac i Preševo nazvao istočnim Kosovom, dr Orhan Dragaš, iz Međunaodnog instituta za bezbednost, je rekao da je u nacionalistički vokabular, odnosno retorika kojim treba da se ublaži formiranje ZSO u meri i obliku kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a ne onako kako bi oni to zamislili.

-  Imajući u vidu da im se možda pribrližavaju vanredni izbori, te zapaljive retorike su normalne do mere dok ne uptiču na remećenje pregovora između Beograda i Prištine, ali stvaraju nepovoljnu atmosferu - naveo je Dragaš.

Foto: Printscreen

Istoričar Saša Adamović navodi da treba ozbiljno shvatiti nove provokacije iz Prištine.

- Takođe, imate posla sa ljudima ne sama sa Kosova već i iz međunarodne zajednice EU koji nas od potpisvanja Briselskog sporazuma pet godina lažu i varaju. Vrlo je teško postići dogovor sa takvim ljudima, ako nas pet godina lažu, varaju i odbijaju da izvrše ono što je potpisano. Šta možete da očekujete od takvih ljudi i čemu da se nadate? - dodao je Adamović.

On je ocenio da naša politika prema Kosovu treba da bude usmerena na proces normalizacije odnosa.

- Međutim, u poslednjih pet godina se radikalno promenila situacija u međunarodnim odnosima, koja ide nama u prilog i nije ni čudo što vlada groznica među političarima na Kosovu i u međunarodnoj zajednici da se što pre reši pitanje Kosova - dodao je Adamović.

Kako je dodao, potrebna nam je hladna glava, ali treba imati u vidu da više nismo u situaciji da su mogući bombarodvanje i sankcije, a pritisci nisu takvi da se ne mogu istrpeti.

- Treba nam ekonomski snažna država, stvaranje moćne i efikase vojske koja će biti i garant mira i garant bezbednosti. Ne zalažem se za status kvo, za zamrznuti konflikt, ali promene u svetu su takve da je moguće da se nama u najskorije vreme može stvoriti prilika da Kosovo reintegrišemo u ustavno-prvani sistem Srbije. Mi taj trenutak moramo dočekati spremni - istakao je Adamović.

Foto: Printscreen

+Novinar Zoran Ostojić navodi da svaka izjava koja zagovara promenu granica nije doprinos stabilizacij inego destabilizaciji.

- Mislim da promene granica neće biti jer to nije kompromisno rešenje. To je protiv Rezolucije 1244. Interesantno je da je prvi put Haradinaj rekao nešto što nagovešatava ideju razgraničenja, a da sada je bio eksplicitno protiv takvog rešenja - naveo je Ostojić.

Kako je dodao, ako ne bi bilo Srba na Kosovu to bi bio uvod u veliku Albaniju.

- Da bi se sprečilo formiranje velike Albanije formira se ZSO. Velika Albanija nije u interesu stabilnosti - dodao je Ostojić, koji smatra da se kosovske oružane snage se ne mogu naparaviti bez promene ustava, a promene ustava nema bez podrške Srpske liste.

#Milovan Drecun

'