AKTUELNO

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, da su uvrede i lična uvlačenja porodica i dece u parlamentarini život, stvar koja mora da se sankcioniše.

- Pozicija ima parlametarnu većinu i sve bitne odluke vezane za Vladu i državu, možemo donositi bez velikih problema, tako da mislim da je problem isforsiran. Opozicija ima prava da se bori, i na takav način na kakav se bori u parlamentu. To je stvar lične kulture i vaspitanja – rekao je Mrkonjić.

Kako kaže, uvrede i lična uvlačenja porodica i dece u parlamentarinni život je stvar koja mora da se sankcioniše.

- Važna stvar je ko govori, i to ljudi koji se ovako ponašaju treba da shvate. Mora da postoji kultura govora i odnos prema parlamentu kao instituciji. Mi smo zemlja u kojoj za sada mora da postoji koalicija, i kao takvi moramo da se uvažavamo – rekao je Mrkonić.

- Svašta možemo da čujemo. Najzanimljivije je ono što ne može da se čuje u mikrofon. A to su uglavnom veoma teške reči i psovke koje ne treba u parlamentu na taj način da se izražava. lekcije o lepom ponašanju poslaničke grupe koja upadne u kabinet predsednice Narodne skupštine, izvređa njene dve saradnice, napadne je u kabinetu, tu prestaje svaki dijalog i svaki parlamentarizam – rekao je potpredsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković.

Kako kaže, nasuprot takvom ponašanju, oni promovišu politiku koja je pobednička, koja je u interesu građana i zemlje.

- Mi treba kao narodni poslanici, kao predstavnici građana primer, primer onoga što je dobro, lepog ponašanja, tolerancije, trpeljivosti, i volje da dijalogom rešavamo problem. Građani su sam birali d aim obezbedimo bolji život, da gradimo puteve i obezbeđujemo radna mesta. Moramo odgovorno da pristupamo svom poslu – rekao je Marinković.

Foto: Printscreen

Kako je Mrkonjić rekao, takva ne primerena ponašanja su odraz lične kulture, nesposobnosti za stavljanje u prvi plas svoje političke opcije.

- Mere moraju da se poštuju. Mene je često sramota. Ovakvo ponašanje mora da se sankcioniše. Za ozbiljne političare to nije dobro i narod to sankcioniše. Nama predstoje teške odluke, za te odluke treba maksimalno jedinstvo – rekao je Mrkonić.

- Takav rečnik uglavnom dolazi od opozicije. Glavni problem je nedostatak političke ideje. I u nedostatku svih mogućih argumenata ulaze u neargumentovane debate – rekao je Marinković.

#Milutin Mrkonjić

#Skupština Srbije

#rečnik

'