AKTUELNO

Prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti, rekao je za Novo jutro televizije Pink da je promena odnosa Turske prema Srbiji upravo primer koliko dobra i racionalna diplomatija može da da rezultat.

- Mi bi trebali u celoj ovoj situaciji da iskoristimo ono što je za nas zanimljivo. Cela ta situacija i to što Erodgan govori da je spreman da investira u auto-put i da je spreman da nastavi sa investicijama na teritoriji Srbije za nas je vrlo povoljno, u situaciji u kojoj se nalazimo. Međutim, ne smemo zaboraviti jednu stvar. A to je ono što on stalno ponavlja, da mu je Alija Izedbegović ostavio u amanet Bosnu, ali da mu on to nije rekao, već da je to Turska politika – rekao je prof. dr Miroljub Jevtić sa Fakulteta političkih nauka.

Kako kaže, moramo biti svesni da će prioritet Turske, ko god bio na njenom čelu, što se tiče područja Balkana uvek biti muslimanska populacija, i dodao:

- Na duže staze Putin i Erdogan nikada ne mogu biti iskreni prijatelji.

- Kada posmatramo strateški unapred, a svaka dobra politika mora da sadrži strateški pogled koji ide decenijama, pa i vek unapred. Na taktičkom nivou, na onome što je dnevna politika ili politika u narednih nekoliko godina, i te strateške vizije se mogu oblikovati. Ako posmatramo iz perspektive realnih političkih odnosa u kojima se sada nalazimo, ova poseta nije bila ni po čemu loša za Srbiju. Mi smo sa Turskom uspostavili jako dobre odnose, i upravo promena odnosa Turske prema Srbiji je primer koliko dobra i racionalna diplomatija može da da rezultat – rekao je prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti.

Foto: Printscreen

Kako kaže, moramo iskoristiti tu priliku, kao i spremnost Turske da investira u Srbiju je veoma važna.

- Što se tiče poruka koje je predsednik Erdogan poslao iz Sarajeva, dve su vrlo važne. Jedna je da on daje punu podršku Bosni za uključivanje NATO i u EU. Sa druge strane on govori o odnosima Bosne i Srbije i Bosne i Hrvatske. Ono što je za nas bitno je da ne postoji želja da se naruši Bosna na dejtonskim principima. Mislim da ovom politikom koju predsednik Vučić vodi sa Turskom, možemo sa te strane u jednom doglednom vremenskom periodu biti bezbedni – rekao je Dragišić.

Kako kaže, za to vreme moramo iskoristiti priliku da se te stvari dovedu na jedan održivji nivo i da se ekonomski osnažimo.

Foto: Printscreen

- Ovo što se dešavalo juče, nije bio samo Erdoganov predizborni miting, već takođe i Bakira Izedbegovića. On i njegova stranka su u prilično ozbiljnom problemu, poslednjih meseci njega je napustilo mnogo ljudi, osipa mu se članstvo. Ima dosta političkih protivnika i takođe, zapadne države više ne gledaju na njega kao na nekoga ko bi na dalje mogao da bude bošnjački lider – rekla je politikolog Jelena Vukoičić.

Kako kaže, nisu svi u Bosni oduševljeni takvim odnosom prema Turskoj.

- Ako čujemo sada izjave zvaničnika EU, oni sve više spominju Tursku kao spoljnog igrača, koji može da uđe u vakum u slučaju da NATO i EU ovde ne završe posao. Turska jeste važna, ona se nije odrekla svojih otomanskih ambicija, ona to čak i ne krije. Erdogan to zove „geografija srca“. Kada je predsednik Vučić dao podršku Erdoganu u noći pokušaja puča na njega, dolazi do preokreta u tim odnosima između Turske i Srbije, ali i na geopolitičkom planu između Turske i Rusije – rekao je politički analitičar Aleksandar Pavić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, od demokratskog sveta nama dolazi više pritisaka nego od tog kako ga zapad zove „autoritativnog“ sveta.

- Taktička perspektiva je jako važna, mi u ovom momentu treba da iskoristimo sve kapacitete koje nam Turska nudi. Evropa ne zna šta hoće i problem je što se Evropa odriče demokratije. Ni jedno ideološko usmerenje koje je definitivno i bez ostatka vodi u smrt, ne može biti progresivno. U Evropi se neguje proces nekrofilije – rekao je Jevtić.

#BiH

#Srbija

#Turska

#Zoran Dragišić

'