AKTUELNO

Prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti rekao je da će nastavak razgovora Beograda i Prištine ići u pravcu smirivanja strasti, a da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao dosta sposoban da, kako je rekao, „izduva“ protivnika koji se dosta zaleće.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Dragišić je gostujući na TV Pink istakao da će novi sastanak biti nova stranica u dijalogu Beograda i Prištine koji prema njegovom mišljenju dugo i bezuspešno traje.

-Nadam se da će ovo biti povod da Albanci napokon počnu da proimenjuju nešto od onoga što je u Briselu dogovoreno. Mislim pre svega pitanje Zajednice srpskih opština i druga pitanja koja stoje na stolu, a koja su Albanci do sada odbijali da sprovedu u delo. Mislim da je vrlo bitno da je i taj neformalni susret dignut na jedan viši nivo i da će tu biti postignuti dogovori. Međutim, ono čega se ja pribojavam jesta da su ti dogovori do sada postizavani na visokom političkom nivou, ali albancui su posle na tehničkom nivou to opstruirali. Ono što se dogovori nije sprovedeno u praksi i očekujem da će pre svega Evropska unija i SAD izvšiti snažniji pritisak na Prištinu da počnu da sprovode ono što su se dogovora, jer nema nikakvog razloga postizati neke nove dogovore, ako prethodni nisu sprovedeni – istakao je Dragišić.

Dragišić je dodao i to da je važno da dve najmoćnije političke figure u Srbiji i na Kosovu i Metohiji sednu za pregovarački sto.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Ja sam tu neki umereni optimista, dakle verujem da će se te stvari pomeriti sa mrtve tačke, pogotovo što su izbori završeni kada je Kosovo u pitanju. Očekujem snažniji pritisak iz EU i SAD-a na Albance da počnu sa sprovođenjem sporazuma. Kada se ono što je dogovoreno sprovede ili počne da se sprovodi tek onda ima razloga da pregovori idu dalje. Nisam optimista u tom smislu da će to ići lako i brzo, jer sve što se do sada dešavalo ne daje razloga da verujemo da će sada da krene sve kako treba. Naravno da će tu biti opstrukcija i mislim da će predsednik Vučić i Srbija zadržati ovaj stav koji smo do sada imali i pokazivali u pregovorima. Tvrdo se pregovaralo sa srpske strane, i to čujem iz mnogo izvora i diplomatskih da je srpska delegacija bila vrlo tvrda u pregovorima, pogotovo je sa Vučićem išlo jako teško u dogovorima. Kada se ti dogovori postignu, srpska strana je ono što se dogovori to se sprovede – navodi Dragišić.

Prema Dragišićevim rečima, od Vučića očekuje da nastavi kao što je do sada radio.

-Očekujem jedan tvrd stav u zaštiti nacionalnih interesa sa jedne strane, a sa druge strane spremnost da se odnosi normalizuju u toj meri da se život ne koči, i da srpska i albanska zajednica na Kosovu i Metohiji mogu normalno da funkcionišu. Da se uspostavljaju privredne veze, da se život normalizuje i ono što je jako važno što se Srbije tiče, gde je naša pozicija više nego jasna, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije- naveo je Dragišić.

#EU

#Kosovo

#Razgovor

#SAD

#Zoran Dragišić

'