AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas, na kraju posete Sofiji, da je veoma važno što je Samitom EU-Zapadni Balkan naš region i njegovo priključenje Uniji u fokusu EU.

Brnabić je, nakon Bečkog ekonomskog foruma, rekla da je posle Samita nedvosmisleno postala neizbežna činjenica da se razgovara o proširenju EU i priključenju Zapadnog Balkana Uniji.

- To je tema koja je nakom Samita u Sofiji ostala kao nezaobilazna tema EU i nadam se da će ta tema ostati goruća i za Austriju koja preuzima predsedavanje EU od Bugarske - kazala je ona.

Rekla je da je zanimljivo kako se Samit, na simboličan način, završio Bečkim ekonomskim forumom, jer se time najavljuje preuzimanje predsedavanje EU od strane Austrije.

Foto: Tanjug

Zahvalila se na podršci bugarskom premijeru Bojku Borisovu i njegovoj zemlji, koju je pružio Srbiji na Samitu.

- Videli smo da je Srbija imala jedno od najuticajnijih mesta na Samitu juče, a to se nastavilo i danas. Mislim da je tome jako doprineo lično Borisov - ukazala je Brnabić.

Istakla je da je Bugarska postigla ono što je želela i obećala, a to je da je fokus predsedavanja EU usmeren na Zapadni Balkan.

Rekla je da je sa Borisovim razgovarala oko najvažnijih projekata koje imamo danas zajednički, a to su gasna interkonekcija, kao i završetak istočnog kraka Koridora 10.

- Gasna interkonekcija sa Bugarsjkom je važna zbog naše energetske sigurnosti u budućnosti - podvukla je Brnabić.

Ona je istakla da je razgovarala i o spremnosti svih strana na kompromis u vezi sa Kosovom i Metohijom. Prenela je da je uputila poziv bugarskom premijeru da krajem juna dođe u posetu Srbiji, kako bi nastavili razgovore o zajedničkim stvarima koje treba završiti.

#Ana Brnabić

#Sofija

'