AKTUELNO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Istanbulu tokom tursko-srpskog biznis foruma Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom 'Tašjapi'.

Na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji. To su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH.

O ovim predlozima odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije.

- Za Srbiju je jako značajna izgradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva, a ovaj projekat je i od velikog značaja za čitav region, jer će on doneti samo dodatnu stabilnost. Što se nas tiče, mi smo spremni za gradnju auto-puta, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je ovaj memorandum s turskom kompanijom 'Tašjapi' još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom ove predsedničke posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje ovog auto-puta - izjavila je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Foto: Tanjug

Mihajlović je članica državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja se od danas nalazi u dvodnevnoj poseti Turskoj.

Mihajlović sutra u Ankari treba da potpiše Memorandum o razumevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske o međunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Tokom ove posete Mihajlović će imati i bilateralne sastanke s predstavnicima Ministarstva saobraćaja i komunikacija o mogućnostima saradnje u infrastrukturi.

Pročitajte još: Pregovori Srbije i MMF-a o novom programu kreću 7. maja

#Turska

#Zorana Mihajlović

'