AKTUELNO

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je danas da se u Hrvatskoj prema stradanjima u Drugom svetskom ratu primenjuje politika negiranja i zaborava, zbog čega se i ove godine, iako je vlada iz Jasenovca sklonila ploču sa ustaškim pozdravom, održavaju odvojene komemoracije.

Pupovac je za Javni servis rekao da, iako je ploča sa ustaškim pozdravom iz logora Jasenovac izmeštena na 15-20 kilometara odatle, to je neprihvatljivo narodima žrtvama - Jevrejima, Srbima, antifašistima.

- Mislimo da mesta za pozdrav 'za dom spremni' ne može biti nigde u Republici Hrvatskoj - istakao je Pupovac.

- Primećujemo da se prema stradanjima u Drugom svetskom ratu, tako strašnim mestima kao što su Jasenovac, Jadovno, glinska crkva, primenjuje politika zaborava, politika negiranja i politika isključivanja iz informativnog, obrazovnog sistema u Republici Hrvatskoj i to je razlog zbog čega ove godine, nažalost, uprkos činjenici da je Vlada sklonila ploču iz Jasenovca, ne možemo doći na zajedničku komemoraciju - ukazao je Pupovac.

On je dodao da zbog takve politike ni ove godine neće učestvovati na državnoj komemoraciji. U Jasenovcu se i ove godine održavaju tri komemoracije u znak sećanja na jasenovačke žrtve. Predstavnici jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija treću godinu zaredom ne učestvuju u državnoj komemoraciji, najavljenoj za nedelju.

Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske počast žrtvama odaju danas.

Pupovac je, govoreći o predlogu hrvatske Komisije za suočavanje sa prošlošću da se taj pozdrav može koristiti u kontrolisanim uslovima, rekao da nije prihvatljiv bilo kakav izuzetak, osim kada je reč o muzejima, ili pozorišnim predstavama i filmovima.

Time se, upozorio je, otvara prostor da se na mala vrata to proširi na velike prostore kao što su stadioni, gde neko može reći da se na taj način samo slave pripadnici hrvatskih oružanih snaga.

Na pitanje o odnosima Srbije i Hrvatske, u svetlu nedavnog incidenta sa hrvatskom zastavom i pretnjama koje dobijaju on i srpska ambasadorka , Pupovac je rekao da Zagreb i Beograd treba da imaju "crveni telefon", tj. otvorenu liniju za svako sprečavanje ili rešavanje incidenata.

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'