AKTUELNO

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) predala je danas izbornu listu za parlamentarne izbore, 17. aprila, a predsednik stranke Milorad Pupovac je novinarima rekao da koalicije prave sa onima koji su bliži SDSS-u, pre nego sa onima koji kampanju zasnivaju na osnovu mržnje prema predstavnicima Srba i Srbima generalno.

Na konstataciju da to znači da je SDSS blizi HDZ-u, Pupovac je rekao: "To nisam rekao".

Upitan da li je zadovoljan HDZ-om i njihovim odnosom prema srpskoj nacionalnoj manjini s obzirom na to da su partneri u aktuelnoj vladi i, uz podsećanje na ijzavu iz rasprave u parlamentu u kojoj je poslanik HDZ-a Josip Begonja rekao "samostan male braće nikad neće biti manastir sitnih burazera", na koju SDS S nije reagovao, Pupovac je kazao:

- Ne stižemo da reagujemo na sve. Ne reagujemo ni na sve (Ivan) Penavine izjave - rekao je Pupovac na šta mu je novinar rekao da "Penava (predsednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara) nije partner SDSS-a kao HDZ".

- Ne reagujemo ni na sve izjave predsednika Republike, ni pojedinih poslanika SDP-a, ne reagujemo ni na neke koje možda vi favorizujete pa ne vidite šta govore - rekao je Pupovac i dodao da neće odgovarati na pitanja koja SDSS uvlače u kampanju drugih stranaka, te da u tome neće učestvovati.

- Odluke o koalicijama donosićemo posle izbora, kada vidimo kakav je raspored glasova i kakva je volja većine hrvatskih birača, kao i kakvi su programi i ljudi, koji predstavljaju tu volju - jasan je Pupovac.

SDSS je pretao listu za 12. manjinsku izbornu jedinica, gde im prema zakonu pripadaju tri poslanička mesta. U pratnji Popovca, koji je kandidat za poslanika na izbornoj listi, bile su i kandidatkinje Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, kao i trojica zamenika kandidata.