AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenjuje da je godišnji izveštaj Evropske komisije pozitivan i objektivan i da predstavlja dobar putokaz za Srbiju u reformi institucija i prilagođavanju evropskim standardima.

Kako je objasnio, to je značajno za Srbiju ne samo da bi postala članica EU, već i da bi ojačala kao država.

Miletić smatra da je u tom kontekstu izveštaj EK veoma koristan i da sadrži objektivne analize u segmentima kao što su borba protiv korupcije, vladavina prava, nastavak ekonomskih reformi.

- Kada je reč o političkom delu izveštaja, koji se tiče određenih prava i sloboda, tu uvek treba poboljšavati, to nikada nije dovoljno, ali to, čini mi se, mogu da budu nekad i zloupotrebljene kritike i opomene da nismo dovoljno napredovali - kazao je Miletić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, važan akcenat u izveštaju stavljen je na implementaciju Briselskog sporazuma i ostvarivanje dalje saradnje Beograda i Prištine.

- Raduje me što se regionalna saradnja i napori Srbije u tom smeru vrednuju i poštuju. Naravno da ćemo i u narednom periodu imati teške razgovore, nadam se plodonosne, zbog interesa svih građana u regionu i tu nas čeka mnogo izazova do kraja godine, a SAD i EU očekuju da napravimo održivi i trajan sporazum koji će biti koristan za obe strane - ukazao je Miletić.

Upitan da prokomentariše izjavu premijerke Ane Brnabić o nejednakim standarima EK, koja je pohvalila Prištinu da želi da formira ZSO, a nije pohvalila Srbiju za usvajanje tužilačke strategije za ratne zločine i ustavne amandmane, Miletić je odgovorio da ne vidi problem u tome.

- Činjenica da je pohvaljen određen napor da se krene u formiranje ZSO na KiM daje stimulans da se krene još odlučnije u proces implementacije - smatra Miletić.

On je podsetio da je evropski komesar za proširenje Johanes Han jasno rekao da su Srbija i Crna Gora lideri u procesu pridruživanja EU i dodao da ne treba da se opterećujemo šta čine druge zemlje i entiteti na putu ka EU, već da se potrudimo da kritike na naš račun pretvorimo u pohvale.

#Dejan Miletić

#Evropska komisija

#Srbija

'