AKTUELNO

Školsko-borbeni avion "Super galeb G-4", Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se juče u rejonu opštine Kovačica.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je za Novo jutro televizije Pink da je avion "Super galeb G-4" možda najbolji avion koji je bivša SFRJ napravila.

- Bilo je proizvedeno više od 100 tih aviona i pokazalo se da su to pouzdani avioni. Piloti ga najviše vole. Procenat ispravnosti naše vazduhoplovne tehnike je na nivou vazduhoplovstva zemalja oko nas i to čak ovih koje su u NATO-U - kazao je Lazanski.

On dodaje da je naš prosek naleta pilota nešto više od 40 sati godišnje i da ni Hrvati nemaju više od toga, a da će se utvrditi razlog pada Super galeba.

- Sreća pa je jedan pilot preživeo pa će moći istražnim organima tokom istrage da saopšti o zadnjim kritičnim trenucima u kokpitu. Verovatno postoji i snimak razgovora između pilota i kontrolnog tornja koji su u neprekidnoj radio vezi - naglasio je Lazanski.

Foto: Printscreen

Kako kaže, verovatno je neko od njih nešto saopštio o dešavanjima, o tome da li je motor stao, da li je ptica uletela u motor, da li je otkazao neki drugi sistem.

- Ne treba sad pisati po novinama da je avion star 35 godina, svuda u Evropi lete toliko stari avioni. Amerikanci koriste bombardere B-52 koji su leteli u vreme Vijetnamskog rata. Životni vek aviona zavisi od stepena i kvaliteta održavanja. Sam zmaj aviona je podložan redovnim redgenskim pregledima da ne bi došlo do zamora materijala na oplati aviona - objasnio je Lazanski.

Ako se avioni redovno održavaju, dodaje Lazanski, oni mogu i 40 godina da lete. On kaže i da je katapultiranje uvek problematično.

- Katapultiranje je veliki napor za kičmu. Iznad sedišta aviona postoji metalni okvir, koji kada se kabina sedište ispod pilota katapultira probija staklo iznad, koje je tako napravljeno. Zatim piloti izlete, zajedno sa sedištem, tek posle se sedište odvoji - objasnio je Lazanski.

On kaže da je najveći problem naše avijacije i naših pilota taj što oni po cenu života do poslednjeg momenta pokušavaju da spasu letelicu.

- Pokušavaju da je spasu jer znaju koliko to košta, šta znači jedan avion za našu avijaciju i državu. Bilo koji zapadni pilot bi se na prvoj sumnjivoj situaciji odmah katapultirao, a naši piloti pokušavaju do zadnjeg momenta da prizemlje avion - istakao je Lazanski.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, karakteristika naših pilota je da svim silama pokušavaju da maknu iz naseljenog područja.

- Svi piloti u tehničko-opitnom centru su sjajni i vrlo iskusni piloti - rekao je Lazanski.

On je za situaciju u Siriji i uzletanje američkog aviona „Sudnjeg dana“ kazao da ljudi ne znaju da amerikanci imaju 24 sata 365 dana u godini avion u vazduhu koji se zove Er Komand Post, a da je to vazdušna komanda.

- To je vazdušna komanda za slučaj nuklearnog rata. Oni imaju centralnu komandu u Nebrasi u kojoj sam bio. Na površini nje su tri vrbe, nema ništa, a pet, šest spratova ispod je bila takozvana strateška komanda - kazao je Lazanski.

Kako ističe, nisu amerikanci nikakav avion Sudnjeg dana podigli, on je neprekidno u vazduhu, od vremena hladnog rata.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Avion

#Miroslav Lazanski

#Sirija

'