AKTUELNO

Profesor ističe da situacija u odnosima nikada nije bila gora i da Rusija neće moći da uzvrati ako dođe do raketnog napada SAD na Siriju.

Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović kaže da se nada da će, kako napetost između SAD i njenih saveznika sa jedne i Rusije sa druge strane oko Sirije raste, "crveni telefoni" ipak da prorade.

Trifunović smatra da ono što se dešava u Siriji više nije stvar istine i realne situacije na terenu, već stvar percepcije, a Rusija je percipirana od strane zapadnih zemalja kao neprijatelj, te da odnosi nikad nisu bili gori.

Kaže da Amerika nije sama, jer njeni brodovi plove zajedno sa francuskim, britanskim, a verovatno će se i druge članice NATO priključiti toj koaliciji i ocenjuje da "Rusija nema mogućnost da uzvrati ukoliko dođe do raketnog napada SAD na Siriju".

Navodi da su ruska upozorenja da Sirija ne sme biti bombardovana, upozorenja države koja je ostala "poprilično usamljena" i dodaje da je očekivao da će prilikom proterivanja ruskih diplomata reagovati njihovi najbliži saveznici kao što su zemlje BRIKS-a, Belorusija i "proterati bar jednog američkog diplomatu", ali to se nije desilo.

- Očigledno da je Rusija trenutno vrlo usamljena i da su njene pozicije u Siriji jako loše i da Amerika neće odustati da kontroliše sever Sirije kuda treba da idu cevi američkog gasovoda - kaže Trifunović.

Zbog toga, smatra, ne treba se igrati sa severom Sirije, a SAD ne treba potcenjivati. Upozorava da je Trampova spoljna politika "vojna politika", te da će, ako je rekao da će upotrebiti silu u Siriju, to i učiniti.

- Rusija nije najjača sila sveta po pitanje ekonomije i vojske. Oni imaju vojne potencijale, ali da bi mogli da razvijate sofisticirane tehnologije morate biti ekonomski jaki. Rusija to nije, možda Kina jeste - ocenio je Trifunović.

Dodaje i da Siriju u budućnosti vidi kao zemlju podeljenu na najmanje dve države - jug koji će biti pod kontrolom Bašara al Asada i Rusije i sever koji će kontrolisali amerikanci i njihovi saveznici.

#Darko Trifunović

#Sirija

'