AKTUELNO

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović sumnja da će Priština formirati Zajednicu srpskih opština, te da je rok od četiri meseca koji je privremenim kosovskim institucijama dala EU samo igra i kupovina vremena.

Čović je gostujući u emsiji Novo jutro na Televiziji Pink rekao da ga raduje to što je Ramuš Haradinaj najzad pričitao Briselski sporazum, te primetio da je on takav da zbog nivoa obrazovanja nešto sporije čita.

- Što se tiče Evropske unije i ovog roka od četiri meseca posle pet godina da ništa nije sprovedeno meni to izgleda kao rešenje da se sačuva svima obraz, a da nijedna konkretna stvar nije ni postavlje na u smislu daljeg rešvanja. Kada znamo da je od 29 članova koji se odnose na ZSO, 23 poništio Ustvani sud Kosova, postavlja se kakav će format biti i kakve će nadležnosti imati ZSO – rekao je Čović.

On se pribojava da bi nadležnosti Zajednice srpskih opština bi mogle biti svedene na nivo nevledine organizacije.

- Brine me to što međunarodna zajednica i EU nastavljaju sa licemernim pristupom. Maltene smo mi krivi za ono što se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici prilikom hapšenja i brutalnog nasilja nad Markom Đurića, pa smo krivi što se to vrti u medijima…izgleda da sami sebe treba da osudimo i išamaramo, jer opet jadni Abanci nisu oni ništa uradili, Srbi su sve isprovocirali – rekao je Čović.

Kako je dodao, sada je jasno da je cilj da se ovalada kompletnim prostorom KiM, da sever bude pod potpunom njihovom kontrolom.

- Ono što se događalo tog dana kada je bilo brutalno hapšenje Đurića, to je pripremljenost svih njihovih i znanih i neznanih oružanih formacija da ih tako na zovem, jednu smo videli na delu, za upad na sever Kosova i Metohije. Mislim da će oni to kad tad pokušati – dodao je Čović istakavši da Albanci sa Kosova žele punu kontrolu nad celim Kosovom.

Čović je dodao da EU nema uticaj kakav imaju Amerikanci, ali da je o tome treabalo razmišljati 2010. ili 2011. godine kada je process sa SB prenet na EU.

- Ovo je igra, ja neću da budem pesimista, ali moram da kažem da nemam povrenja u konkretan ovaj proces, mislim da se sve ponavlja. Imali smo puno sporazuma koje nisu sproveli. Ovo je opet igra i kupovina vremena – naveo je on.

Prema njegovim rečima, očigledno je da kompromisno rešenje koje oni zagovaraju jeste takvo da Srbija daje sve, a da nema ništa.

- Vidim da su amerikanci sve nervozniji, imaju nerešen problem u Makedoniji, na KiM, u BiH, a to su udarne tačke na kojima će probati da vrše određeni pritisak, otvra se i pitanje Sandžaka – istakao je Čović, ukazavši na neogovorne izjave pojedinih političara o Vojvodini i ulasku lažne države Kosovo.

#Nebojša Čović

'