AKTUELNO

Na Kosovu i Metohiji ne bi smela da postoji ni jedna vojna sila osim KFOR-a što je potpisano međunarodnim sporazumom, međutim, sada imamo potpuno drugačiju situaciju, a sve sa ciljem isterivanja Srba sa svojih ognjišta, rekao je za PINK, bivši potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Komentarišući naoružavanje lažne države Kosovo, Čović je rekao da se time krši kompletno međunarodno pravo i Rezoluciju 1244 kojom ni jedna oružana snaga ili sila ne bi smela da postoji na prostoru KiM, osim KFOR-a.

- KFOR je imao centralnu obavezu demilitarizacije, uokviru koje se naša vojska i policija povukla sa prostora KiM, i u okviru nje, trebalo je da bude potpuno razoružanje OVK i svih drugih naoružanih grupa - rekao je Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ono što je bila greška tadašnjeg privremenog organa i vlasti jeste što su povukli funkcionera sa prostora KiM, koji su povukli i narod.

- To se dogodilo jer nisu bili organizovani, kao i sukob sa NATO-om bez određene koncepcije. Srbi nisu trebali da napuštaju prostor KiM, jer sada posle ovoliko vremena vidimo na šta se svodi ceo projekat. A to je da Srba bude manje od 1 posto - rekao je Čović.

On je rekao da je ovo što su amerikanci uradili, govori da amerikanci imaju veliki projekat na nezavisnosti teritorije KiM. Dodaje da oni svoje mišljenje neće promeniti, a kako ističe, čini mu se da oni smatraju da ovo politički ne može da se reši.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kao i da će taj projekat kad tad morati da se brani oružjem. I to je jedna poruka. Druga poruka jeste da mogu da destabilizuju region kad god požele. Treća poruka je da se izbrišu Srbi sa KiM - rekao je Čović.

Kako kaže, ne zna kako će saobraćajac sa dugom cevi na raskrsnici da reguliše saobraćaj.

Autor: