AKTUELNO

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe da ja nabavka novog naoružanja veliki tehnički napredak srpske vojske.

Lazanski je gostujući u Novom jutru na Televiziji Pink istakao da će nabavka novih helikoptera biti veliki tehnički skok borbene gotovosti vazduhoplovstva koje je bilo praktično pred kolapsom.

On je izrazio nadu da će pregovori sa Rusijom i Belorusijom biti realizovani.

- To je veliki napredak u tehničkom opremanju Vojske Srbije, jer u poslednjih 15 godina nismo imali nabavku te vrste naoružanja. Naša transportna helikopterska avijacija je pri kraju resursa - helikopteri Mi - 8 su stari, nabavljeni još za vreme Tita. Na papiru imamo osam Mi-8, a leti njih četiri ili pet. Srbija već ima tri Mi -17 i sa ova četiri koja vi trebalo da dobijemo od Rusije to je već jedan solidan broj - naveo je Lazanski.

Prema njegovim rečima, na taj način će biti povećana efikasnost takozvanog vertikalnog manevra vojske. Lazanski je objasnio da je helikopter Mi-35 izvozna varjanta poznatog helikoptera Mi-24, a to je moderna varjanata,koja se dokazala u ratovima u Srbiji i Avganistanu.

- Mi- 35 ima zaštitu pilotske kabine, ispred ima top po sistemu jetling 23 mm sa 450 granata koje ispaljuje, na pajlonu može nosti rakete za gađanje tenkova, svih ciljeva na zemlji, ali i rakte vazduh - vazduh - naveo je on.

Kako je ukazao, helikopter Mi -35 može služiti i za prevoz manjeg desanta, te vojnicima pružati podršku iz vazduha, a naša vojska je obučena za njihovo korišćenje.

Foto: Printscreen

- To je najjeftinija varjanta za modernizaciju naših hlikopterskih sanga - naveo je Lazanski, ukazavši da su krajem prošle godine nabavljeni helikopteri H-145, te da je dobro što će Srbija imati tri vrste jurišnih helikoptera - gazela, Mi -35 i H- 145.

- Komšije oko nas takođe nabavljaju moderne helikoptere - ukazao je Lazanski i dodao da je neophodno pojačati borbenu komponentu helikopterske eskadrlile.

On je pozitivno ocenio pregovore o nabavci sistema Pancir i Buk,navodeći da bi time sistem naše PVO bio zaokružen.

- Pancir je sistem za protivvazdušnu odbranu na malim i malo većim daljinama. To je sistem koji štiti aerodrome, ciljeve na zemlji od napada protivničkih krstarećih raketa, bespilotnih letelica, aviona u niskom letu, kombinovani sistem sa topovima od 30 mm i raketama PVO - objasnio je Lazanski.

Kako je istakao, istovremeno nabavkom aviona Mi - 29 iz Belorusije bi, po formaciji našeg ratnog vazduhoplovstva, bila zaokružena avionska eskadrila.

- To je veliki tehnički napredak vojske. Država danas ulaže u tehničku opremljenost - istakao je Lazanski.

#Miroslav Lazanski

#Vojska

'