AKTUELNO

Kampanja za predsedničke izbore u Americi ulazi u završnicu. Šta će biti presudno za pobedu? Mišljenja stručnjaka o tome kakav je ishod najbolji za Srbiju su podeljena.

Prof. dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije kaže da za njega nema dileme ko će pobediti na izborima u Americi.

- Svako ko u dužem vremenskom periodu prati izbore u Americi, shvatiće da je ovo treći put da se Tramp kandiduje i da nikada nije bio u ovoj situaciji ne da ima malu prednost, nego je bio u minusu. Kod Hilari Klinton minus osam, kod Bajdena minus 10... To samo znači da je podrška američkog društva na strani Trampa - naveo je Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, da je pitanje da li će biti malverzacija i odstupanja.

Miletić je ocenio da je Kamalina administracija veoma lukava, te da pokušava da gura EU u prvi plan, ali da sprovede sve iz devedesetih godina.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu međutim smatra da je Tramp izgubio oštricu poruke koju šalje biračima.

- Očekivao je da predsednički kandidati u Americi više iskoriste potencijal društvenih mreža, jer najgledanija televizija u Americi ima istu gledanost kao i Pink u Srbiji, što govori o tome kako idu informacioni kanali - naveo je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mislim da je trka na žiletu, ali prednost dajem Kamali jer će se svako zapitati na kraju dana kakav im predsednik treba. Za Srbiju je dobro da nemamo Ameriku koja vodi izolacionističku politiku, već onu koja donosi investicije i podržava evropski put Srbije

Foto: TV Pink Printscreen

Jovan Babić, analitičar, kaže da ankete pokazuju da će Kamala Haris imati više glasova nego Tramp.

- Kamala nije bila nebitna, ona je bila senator, bez obzira što je u predsedničku trku ušla samo nekoliko meseci pre njenog kraja - ocenio je Babić.

Autor: Snežana Milovanov