AKTUELNO

Najbolja vrsta doručka za muškarce i za žene predstavljaju dva veoma različita menija - za muškarce su najbolji ugljeni hidrati a za žene masti.

Studija objavljena u Computers in Biology and Medicine, istraživača sa Univerziteta Vaterlo u Kanadi, predlaže da za optimalan nivo energije i zdravlje, metabolizam muškaraca najbolje reaguje na doručak bogat ugljenim hidratima, dok žene mogu imati više koristi od obroka sa većim procentom masti nakon buđenja.

Odabir prave hrane može pomoći da se održi težina, pa čak i izgubi.

Metabolizam se odnosi na složenu seriju hemijskih procesa u telu kroz koje se hranljive supstance pretvaraju u energiju, dolazi do rasta i popravljanja oštećenja ćelija.

Studija je zasnovana na matematičkom modelu koji su kreirali istraživači koji im je omogućio da simuliraju efekat različitih dijetalnih izbora na metabolizam muškaraca i žena.

Model je imao za cilj da popuni praznine u postojećem znanju o razlikama između načina na koje muškarci i žene prerađuju masti. Medicinska istraživanja su se istorijski fokusirala na zdravlje muškaraca, tako da postoji mnogo manje podataka o efektima hrane na metabolizam žena.

Koristeći model, istraživači su bili u mogućnosti da simuliraju ishode ishrane za žene, posebno tamo gde nedostaju klinički podaci.

Ljudska ishrana se sastoji prvenstveno od ugljenih hidrata, masti i proteina. Žene imaju tendenciju da se više oslanjaju na metabolizam lipida - masnih kiselina, umesto na ugljene hidrate, na koje se oslanjaju muškarci.

Ono što je najvažnije, kažu autori studije, jeste da ove razlike u metabolizmu mogu rezultirati razlikama u metaboličkim odgovorima i riziku od bolesti.

Foto: Unsplash.com

Zdrav doručak za muškarce i za žene

Mišel Rutenštajn, dijetetičar za preventivnu kardiologiju koja nije bila uključena u studiju, predložila je neke namirnice koje bi pojedinci svakog pola mogli uzeti u obzir za doručak.

- Odabir doručka bogatog ugljenim hidratima koji je izbalansiran sa makronutrijentima i sadrži rastvorljiva vlakna može biti od koristi za muškarce. On može da sadrži namirnice poput ovsene kaše, dobro izbalansiranog smutija ili činije sa bobičastim voćem, orašastim plodovima i jogurtom - savetuje ona.

Za žene preporučuje masti koje su zdrave za srce i bogate nezasićenim mastima - čia puding, omlet od vegetarijanskih jaja ili sveži sir sa lanenim semenkama i jabukama.

Zašto je metabolizam masti brži kod žena?
Viši istraživač studije Anita T. Lajton, sa Katedre za matematičku biologiju i medicinu, i profesor primenjene matematike, računarstva, farmacije i biologije na Univerzitetu Vaterlo, rekla je za Medical News Today da žene imaju tendenciju da sačuvaju više masti od muškaraca tokom perioda apsorpcije, ali pokazuju znatno veću oksidaciju masti tokom perioda nakon apsorpcije.

- Naš model ukazuje na prilagođene preporuke za ishranu, specifičnu za pol, koje optimizuju metaboličko zdravlje i sprečavaju komplikacije kao što su hiperglikemija ili hipoglikemija nakon obroka. Simulacije se mogu uraditi da bi se videlo kako određeno telo može da reaguje na obroke svih vrsta. Pretpostavljamo da je oslanjanje na metabolizam masti kod žena pod uticajem polnih razlika u jetri i masnom tkivu - rekla je Jeltin.

Ona objašnjava da ženska jetra preusmerava više glicerola ka glukoneogenezi.

- Međutim, ženska jetra čuva glikogen više od muške jetre, što rezultira smanjenom glikogenolizom (razgradnjom glikogena) i nižim izlazom glukoze u poređenju sa muškim modelom. Ovo smanjenje arterijske glukoze promoviše oksidaciju slobodnih masnih kiselina od strane drugih organa i tkiva, što rezultira većim ukupnim metabolizmom masti - objasnila je Jeltin.

Autor: Zorica Lazarević