AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi danas u poseti Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je svog kolegu na svečanom prijemu danas ispred Palate Srbije, nakon čega je održan razgovor sa turskom delegacijom.

Održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Nakon četvrte sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske usledilo je potpisivanje sporazuma o saradnji.

Potpisani su Memorandumi o razumevanju između ministara MUP, zatim u oblasti rada i socijalne politike, privrede, energetike i rudarstva, trgovine (slobodna trgovina), sporta, medija...

Potpisano je ukupno 11 sporazuma.

Foto: TV Pink Printscreen

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić je iskazao dobrodošlicu našem prijatelju Erdoganu uveren da će ova poseta doprineti daljom razvoju srpsko turskih odnosa.

- Zahvalan sam predsedniku Erdoganu što je uvek izražavao dobru volju da poseti Srbiju. Danas smo u četiri oka i u prisustvu delegacija razgovarali o veoma važnim proiblemima koji se tiču Srbije i Turske. Govorili smo i ja saqm mnogo toga saznao i naučio od predsendika Erdogana i verujem da iz ovog razgovora će značajnu koristi mati i Republika srbija i njeni građani - rako je Vučić.

- Turkska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose mi smo usedmostručili našu, govoreći kako je rasla vrednost naše razmene za koju je Erdogan jednom prilikom rekao da treba da dostigne 5 milijardi evra, ne zaboravite da je pre neku godinu bilo nekoliko stotina miliona evra . U razmeni usluga smo veoma usšpešni one će preći milijardu, broj turskih državljana koji posete našu zemlju je najveći ove godine očekije se oko 26 hiljada srpskih turista Turskoj. Imamo i liniju sa ankarom koja odvodi sve veći broj ljudi u Tursku. Rusrska je zemlja sa kojom se trudimo da održimo dobre odnose, reč je oveoma važnoj sili.- dodao je Vučić.

- Ono što produbljuje poverenje između Turske i Srbije jeste naš dogovor i želja koju je izrazio predsednik Erdogan a to je da uspostavimo bližu saradnju u okviru naših vojnih industrija i izabrali smo eksperte koje treba da naprave timai da zajedno rade u narednom periodu. U svim sferama našeg života saradnja mora da raste - rekao je Vučić.

- U Srbiji imamo mnogo truskih kompanija i veliko broj infrastukturnih radova u Srbiji rade turske kopmanije - rekao je Vučić.

On je dodao i da su razgovarali o situaciju na Balkanu i jasno se založili za mir i poštovanju međunarodnih prava.

- Zahvalan sam Turskoj i predsedniku Erdoganu na razumevanju što su hteli da nas čuju i saslušaju, mi visoko cenim opoziciju politike predsednika Erdogana koji vodi zemlju u interesu naroda Turske, mi se trudimio da vodim osvoju politiku i to je još jedna odm ostova između ankare i Beograda, i verujem da ćemo u narednom periodu moći da ostavrimo jš biolji rezultat ,što će dodatno učvrstiti mir i stabilnost na Balkanu - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Obraćanje predsednika Erdogana

Erdogan se zahvalio Vučiću na sjajnom gostoprimstvu.

-Izuzetno intezivno smo radili na razvoju našeg prijateljstva i razvoju veza. Razmena između naših zemlaja je postavila put u budućnost naših zemalja, potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno ojačati ugovorne obaveze između nas. Fokusirali smo se na Balkan, Bliski istok i Ukrajnu. Naš odnos se povećava svakodnevno 2001. smo otvorili naš konzulatu novom Pazaru, u poslednje dve godine je ono što mos očekivali od naše razmene i do kraja ove godine očekujemo da će broj turista iz Srbije u Trusku biti veći i verujem da će to biti postignuto, trenutno radimo na tome da putovanje bude uz lične karte i da će ono biti olakšano - rekao je Erdogan.

Erdogan je podvukao značaj mira na Balkanu i regionu.

-Bosna i Hercegovina je vrlo ranjivai to treba promeniti što pre, mislim da će Srbija tu imati konstruktivnu ulogu - dodao je Erdogan.

- Ono što se dešava u Gazi su takođe bile teme o kojima smo pričali i mislim da je krajnje vreme da se zaustave napadi Izraela čime se uništava dostojanstvo ljudskog roda - rekao je Erdogam.

Kako je rekao tokom razgovora oni su se fokusirali na političkim, ekonmskim, turističim i saradnju u svim oblastima.

-Nadamo se da će odluke koje smo ovde doenli biti plodonosne- zaključio je Erdogan.

Pitanje novinara

- Koje konkretne korake će preduzeti Turska i Srbija?

Predsednik Vučić je reako da sa našim Turskim partnerima razgovaramo o unapređenju odnosa i zahvalan sam Turskoj i posebno predsedniku Erdogano što dobro razumeju probleme na Blakanu i znaju da je mir jedni način kako se ti problemi rešavaju.

- Pokušaćemo da širimo i pokazujemo drugačije siglnale i zankove prema BiH i onima koji dolaze do nas da posebno rade na ekonomskom razvoju. Turaks je najmoćnija zemlja na blakanu i od nje očekujemo pomoć i zahvalan sam predsedniku Erdoganu što uvek želi da razgovara i pomogne - rekao je Vučić.

Erdogan je doda mi kao Truska i Srbija zajedno ruku pod ruku idemo napred i radimo na očuvnju mira.

- Moramo da razvijemo saradnju u domenu namenske industrije, u tom smislu smo dali nalog našim saradnicima da rade na tome i ta saradnja će se desiti i nastaviti - rekao je Erdogan.

Kako je rekao naši ministri i sradnici će razgovarati, mi imamo određene mogućnosti Srbija ima svoje kapacitete i to treba zajednički koristi, dodao je Erdogan.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: Dalibor Stankov