AKTUELNO

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, stigao je u zvaničnu posetu Beogradu, što predstavlja njegovu četvrtu zvaničnu posetu Srbiji. Ranije je Beograd posetio 2022, 2019. i 2017. godine, čime se potvrđuje strateška važnost odnosa između Srbije i Turske.

Ova poseta se odvija u trenutku kada Srbija i Turska nastavljaju da jačaju svoje političke, ekonomske i kulturne veze. Tokom prethodnih poseta, Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli su niz dogovora o unapređenju trgovinske razmene, investicija i infrastrukturnih projekata, a ovaj susret ima za cilj dalje produbljivanje saradnje u tim oblastima.

Posebno se ističe značaj Turske kao jednog od ključnih ekonomskih partnera Srbije, s obzirom na povećanje turskih investicija u različitim sektorima, uključujući građevinarstvo, energetiku i turizam. Takođe, Turska je pokazala interesovanje za infrastrukturne projekte, poput modernizacije putnih koridora, što dodatno doprinosi ekonomskoj stabilnosti regiona.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Pored ekonomske saradnje, ovaj susret je važan i u kontekstu regionalne stabilnosti. Srbija i Turska imaju ključne uloge u očuvanju mira na Balkanu, a razgovori između dva lidera često obuhvataju teme koje se tiču regionalne bezbednosti i političke stabilnosti.

Zvanične posete Erdogana Srbiji predstavljaju kontinuitet u građenju strateškog partnerstva dveju zemalja. Ova četvrta poseta simbolizuje ne samo diplomatsku podršku, već i nastavak dugoročne saradnje koja je od izuzetnog značaja za obe države.

Autor: Aleksandra Aras