AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nastavio zvaničnu posetu Francuskoj.

Vučić se, drugog dana posete Parizu, sastao s francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom posle čega je usledio sastanak Poslovnog saveta na kojem se on obratio francuskim domaćinima a ministar finansija Siniša Mali održao prezentaciju o tome šta se sve trenutno radi i gradi u Srbiji, ali i kakvi su nam planovi za budućnost.

10.10 - Obraćanje predsednika Srbije uživo iz Pariza

"Više od tri sata razgovora s Makronom! Razgovori s 3 francuske kompanije o letećim automobilima"

- Više od tri sata razgovora s francuskim predsednikom, ostali smo nasamo, skoro do 23.15 sati. Srećan sam zbog tog razgovora a postigli smo i neke konkretne dogovore, blizu smo potpisivanja ugovora za "rafale", to je strašno važno za nas jer mi u ovom trenutku ne možemo da dobijemo tako sofisticirane lovce... To nam otvara vrata i za saradnju s drugim kompanijama poput Talesa i Erbasa - rekao je Vučić u obraćanju uživo posle jutrošnjih sastanaka, drugog dana posete Francuskoj.

Osvrnuo se i na saradnju s francuskim kompanijama kad je reč o upravljanju otpadom, otpadnim vodama, energetici, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u privredi, te letećim automobilima o kojima se razgovaralo sa čak tri francuske kompanije.

O Kosovu

- Imali smo razgovor i o Kosovu, to nisu bili jednostavni razgovori ali sam zahvalan Makronu što nas je saslušao i mislim da on razume šta je ono o čemu smo se dogovorili - rekao je Vučić. Skora poseta Makrona - Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji, u narednih nekoliko meseci, rekao je predsednik Vučić. O počastima - Nisu to počasti za Aleksandra Vučića nego za Srbiju, uživam u tim počastima za Srbiju - kaže on dodavši da je s Makronom razgovarao i o Kosovu i o Srebrenici, te situaciji na Kosovu i u Ukrajini. Dolazak Luj Vitona Predsednik je objavio i da u naredne dve godine Srbija očekuje dolazak velike i svetski poznate modne kompanije Luj Viton u Beograd na vodi što je velika stvar.

Foto: TV Pink Printscreen

Osvrnuo se i na upotrebu nuklearne energije u Srbiji pa je dodao da je rešavanje pitanja energetike i hrane najvažnije pitanje sutrašnjice i budućnosti.

08.43 - Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Vučić je naglasio da smo u mnogo boljem položaju nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, zapošljavanju posle čega je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,5 odsto u februaru. Naglasio je da mnogo toga u Srbiji treba da se reformiše poput vladavine prava.

- Danas imamo više od 11. 000 ljudi koji rade za francuske firme u Srbiji, kazao je predsednik pa se dotakao i priprema za Expo 2027 za koji je rekao da je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji poput velikih radova na prugama, zatim na beogradskom metrou za koji će nam biti potreban i operator za upravljanje metroom što je u stvari i otvoren poziv za sve francuske kompanije koje rade u toj oblasti i koje bi tako dugo godina mogle da posluju u Srbiji - rekao je Vučić.

"Moramo i možemo još bolje i više"

Izuzetno važni razgovori sa francuskim privrednicima. Ekonomski odnosi Srbije i Francuske su dobri, ali moramo i možemo još bolje i više. Kod nas trenutno posluje 339 francuskih preduzeća koje zapošljavaju 11.125 ljudi. Tu očekujem dalji rast, kao i kada je u pitanju naša trgovinska ramena. Srbija je privukla čak 80 procenata svih francuskih ulaganja u regionu i nadam se da će ti brojevi da se povećavaju u našu korist daljim investicijama, dok će Srbija, sa svoje strane, nastaviti da poboljšava svoje poslovno okruženje. Verujem da ćemo još mnogo toga u budućnosti uspeti da uradimo zajedno sa francuskim kompanijama, posebno imajući u vidu radove na # EXPO27, beogradskom metrou, veštačkoj inteligenciji i nuklearnoj energiji, a na dobrobit svih naših građana, rekao je predsednik Vučić u svojoj objavi na Instagramu posle sastanka s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International i predstavnicima drugih francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

Vučić je uputio i poziv za saradnju kad je reč i o razvoju veštačke inteligencije, te zelenoj energiji...

"Veoma smo blizu potpisa ugovora za nabavku rafala"

Vučić je izjavio je u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, da smo veoma blizu potpisa za ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona "rafal". "Imam nove vesti - sa kompanijom Daso smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom", rekao je Vučić. Dodao je da je duboko zahvalan Makronu što nam je omogućio da učestvujemo u tom procesu i što je bio od velike pomoći po tom pitanju. "Ali ne samo to, mi ćemo proširiti našu saradnju na svim različitim nivoima", rekao je predsednik Srbije.

"Saradnja s francuskim kompanijama nam je potrebna"

Naime, Vučić je na Poslovnom savetu rekao da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

Na početku poslovnog saveta Francuska - Srbija rekao je da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina.Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

"Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najvecće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom. Podsetio je na uzajamno poštovanje dve zemlje i dva naroda i istakao da ceni ne samo francuska preduzeća, već i Francuze u Srbiji.

Prezentacija ministra finansija Siniše Malog

- Kao što je predsednik Srbije rekao, Srbija raste!, kazao je Mali osvrnuvši se na podatke iz prethodnog perioda kada je Srbija beležila neverovatan rast i pored kovida, svetske krize i rata u Ukrajini, te tako postala jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.Mali je naglasio i da je ostvarena rekordna stopa zaposlenosti u Srbiji i najniža stopa nezaposlenosti u novijoj istoriji te stoga želimo još stranih investicija i novih radnih mesta.

- Srbija je dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore, zahvaljujući i francuskim kompanijama - rekao je Mali dodavši da Srbija planira da uloži 19 milijardi evra u narednih tri godine, poveća prosečnu i minimalnu zaradu - prosečnu do 2027. na 1.400 evra što je ogroman skok u odnosu na onu od tristotinak evra 2012.

Mali je podsetio na ogromne građevinske projekte u Srbiji kad je reč o metrou, putevima, prugama, ali i Bio4 kampusu, najvećem biotehnološkom kampusu koji se, kako je rekao, gradi dok ovo govorimo.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug

On se ponovo osvrnuo na Expo 2027 kao krov svega onoga što se trenutno radi u Srbiji poput novog grada u gradu - novi nacionalni stadion, akva park...

Podsetio je i na uspešnu saradnju s francuskim kompanijama u Srbiji poput Vansija, koji upravlja beogradskim aerodromom i postavlja rekorde poput 10 miliona putnika.

Podsetio je i na uspehe Er Srbije koja, kako je rekao, leti visoko, pa pomenuo interkontinentalne letove koje s uspehom obavlja naš nacionalni avio-prevoznik.

08.37 - Završen sastanak Poslovnog saveta Francuska-Srbija

Posle sastanka, medijima su se prvi obratili domaćini koji su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost povodom oidržanog sastanka pa podsetili da ovo nije prvi put da se sreću s predsednikom Srbije. Podsetili su da je prethodnih godina već bilo takvih prilika a da je jedna od njih bio i sastanak povodom izgradnje metroa u Beogradu.

07.50 - Dolazak predsednika Vučića na sastanak

I drugog dana zvanične posete raspored predsednika je pun pa će tako prisustvovati i sastanku s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

On se jutros u 8 časova, drugog dana boravka u Parizu, sastao s francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom.

Podsetimo, predsednik Vučić sinoć se sastao s francuskim kolegom Emanuelom Makronom s kojim je razgovarao i u četiri oka, nakon čega je održana svečana večera.

- Ponosan sam što sam večeras imao priliku da sa predsednikom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima od geopolitičkih, do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod.

- Ukazao sam mu na neuporedivo bolje ekonomske odnose naše dve zemlje, ali i izneo očekivanje da možemo još više i bolje kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske.

Izrazio sam očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji i u svim drugim sferama, prvenstveno kada su u pitanju naš evropski put i dijalog sa Prištinom. Još jednom sa zahvalio predsedniku Makronu na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti u našem regionu - napisao je Vučić na Instagramu.

Autor: