AKTUELNO

Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, potpisan ranije ove nedelje u Vašingtonu, smanjiće oslanjanje Srbije na fosilna goriva i pomoći će u tranziciji na čistije izvore energije, ocenio je šef srpske diplomatije Marko Đurić u autorskom teksu za ''Climate Global News''.

On je istakao da će sporazum promovisati ulaganja SAD u ostvarivanje ciljeva Srbije u vezi sa čistom energijom, sa ciljem da pomogne u proširenju kapaciteta Srbije za obnovljivu energiju, kao i energetskih standarda koje Beograd mora da ispuni za članstvo u EU.

- Američke kompanije kao što su Hyundai ENG America i UGT Renewables već postavljaju temelje za solarne elektrane u Srbiji, koje bi trebalo da budu u funkciji do 2028. Ova partnerstva predstavljaju opipljiv napredak ka energetskoj nezavisnosti Srbije i, što je najvažnije, zeleniju budućnost koja će koristiti generacijama - naveo je ministar.

Đurić je napomenuo da, iako je kamen temeljac ovog partnerstva obnovljiva energija, postoji i značajan potencijal da Srbija i SAD razviju dodatna partnerstva kada je u pitanju prirodni gas. Podsetio je da je Srbija sa SAD već dogovorila kupovinu 400 miliona kubnih litara prirodnog gasa godišnje, a Beograd sada istražuje mogućnosti za razvoj nove infrastrukture za prirodni gas, izgradnju gasovoda i alternativnih izvora gasa.

- Potpuno sam uveren da će ovi napori diverzifikovati naš energetski miks, efektivno unapredeći dugoročnu energetsku bezbednost Srbije - rekao je on.

Ministar Đurić se složio sa ocenom podsekretara SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozea Fernandeza da su klimatske promene jedan od najtežih izazova današnjice, ali je istakao da one takođe predstavljaju jedinstvenu priliku za saradnju.

- Ovo partnerstvo nije samo energija. Radi se o jačanju našeg odnosa sa SAD – nepokolebljivim saveznikom – dok istovremeno stvaramo budućnost u kojoj naši ljudi napreduju, naša ekonomija raste, a naša životna sredina je zaštićena kroz našu nepokolebljivu posvećenost energetskoj diversifikaciji i održivosti- zaključio je Đurić.

Đurić i Fernandez su u sredu u Vašingtonu potpisali Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, za koji je šef srpske diplomatije rekao da pruža mogućnost da dve zemlje ''zajedno izgrade čistiju budućnost'' za generacije koje dolaze.

Autor: Dalibor Stankov