AKTUELNO

Novi ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Marko Đurić na mesto šefa diplomatije dolazi sa pozicije ambasadora Srbije u SAD.

U periodu od 2020-2024, koliko je trajao njegov mandat ambasadora u SAD, Đurić je, po oceni mnogih, postavio osnove za novi stepen bilateralnih odnosa Srbije i SAD, jačajući diplomatske, političke i poslovne veze dve zemlje, a u SAD je organizovao i prvo veliko okupljanje srpske dijaspore kako bi obnovio bliskost srpskog naroda u rasejanju sa maticom.

Njegove veze sa diplomatijom datiraju još od ranije. Naime, Đurić je od 2012-2014, bio najmlađi savetnik predsednika Srbije i rukovodio spoljnopolitičkim timom u Predsedništvu. Bio je šef pregovaračkog tima Srbije za poglavlje 35 u procesu pristupnih pregovora o pridruživanju Srbije i EU.

Interesantno je da je osmislio i kodizajnirao Natalijinu ramondu - amblem koji je danas u Srbiji opšteprihvaćeno obeležje Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Ipak, novog šefa diplomatije najviše povezuju sa Kosovom, pre svega jer je šest godina, od 2014-2020. bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i to u izuzetno složenim političkim i bezbednosnim uslovima.

Rukovodio je timom koji je izgradio i kapitalno rekonstruisao 2.470 kuća i stanova za Srbe i druge građane Srbije na Kosovu - interno raseljene, povratnike i socijalno ugrožene i koji je u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom u potpunosti ili delimično rekonstruisao 45 crkava, manastira i drugih objekata Srpske pravoslavne crkve, za šta je u ime Kancelarije za KiM od tadašnjeg patrijarha Irineja primio Orden kralja Milutina.

Foto: Pink.rs/N. Brajović

Tokom njegovog manadata na čelu Kancelarije inicirao je i sproveo niz drugih projekata od značaja za Srbe na Kosovu, poput povratničkog naselja „Sunčana dolina“, Turističko-zdravstvenog kompleksa „Rajska Banja“ u Banjskoj, novog porodilišta u Pasjanu, više novih domova zdravlja, vrtića, škola.

Ostaće upamćeno njegovo brutalno hapšenje i prebijanje od strane kosovskih specijalaca pre šest godina, nakon čega je izveden pred sudiju za prekršaje. Odlučeno je da bude deportovan sa Kosova, sa obrazloženjem da je protiv njega "intervenisano na osnovu naloga o zabrani ulaska na Kosovo".

Bio je i šef radne grupe Vlade Srbije za unutrašnji dijalog o rešavanju pitanja KiM, a u septembru 2020. bio član državne delegacije Srbije na pregovorima Beograda i Prištine u Vašingtonu.

U periodu od 2012-2020. bio je šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Prištinom.

Član je i jedan od osnivača Srpske napredne stranke.

Nosilac je brojnih priznanja i nagrada: Ordena Njegoša III stepena koji dodeljuje Republika Srpska, Ordena Nikole Tesla, kao i goregopemutog Ordena kralja Milutina.

Po obrazovanju je pravnik, tečno govori engelski i hebrejski, služi se francuskim i ruskim, a u slobodno vreme voli da - trči.

Oženjen je Andrijanom Đurić i otac je tri ćerke – Jovane, Milice i Đurđe.