AKTUELNO

Poslednjih meseci, a naročito nedelja, u Srbiji se vodi intenzivna kampanja, ne samo protiv rudnika litijuma već i protiv rudarenja uopšte. Uglavnom, zasnovana na neinformisanost, širenju dezinformacija i laži, ali sa jasno namerom - uništiti rudarstvo u našoj zemlji.

Srbija je pet godina u zaostatku sa eksploatacijom jadarita i isto toliko vremena gubi zaradu, smatra Biljana Abolmasov, dekan Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Foto: Pink.rs

- Mi bez geoloških istraživanja nećemo moći ni da saniramo klizišta, ni da gradimo puteve, ni da gradimo zgrade, niti da radimo ijedan projekat vodosnabdevanja, niti istraživanja koja su potrebna za zemljotresno inženjerstvo, za građevinarstvo, pa i za obične kamenolome, koji su neophodni na lokalu kako bi se gradili putevi. Te neistine su jako opasne - smatra Biljana Abolmasov, dekan Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Predrag Mijatović iz Geološkog zavoda Srbije kaže da je Srbija u velikom problemu ako dođe do zabrane kopanja litijuma i rudarenja.

Foto: TV Pink Printscreen

- U celom svetu se razvija rudarstvo, investicije dostižu dva triliona dolara, a ovakva kampanja kakva se sad vodi u Srbiji mogla bi da umnogome utiče na investicije i ulaganja koja možemo da očekujemo u Beogradu -

- Ako bi se zaustavilo rudarstvo u Srbiji, bilo da se radi o stambenim zgradama, kompletna građevinska industrija, to bi sve stalo. Sledeće gde rudarstvo igra veliku ulogu je farmaceutska industrija. Najveći deo Srbije struju dobija od uglja - rekao je

Dr Dinko Knežević sa rudarsko-geološkog fakulteta kaže za Pink da je sve generisano, i da se radi o velikim lažima koje se plasiraju u javnost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ništa nije spontano, samo od sebe, sve je generisano. Laž je sve, ovde je izmišljeno da će 85 miliona ljudi ostati bez vode, što je razume se bila laž, danas je to stavljeno na 2,5 miliona. Onda ste imali informaciju da će ruda da se prerađuje u otvorenim reaktorima na 250 stepeni gde je veliko isparavanje, gde će na svakih 10 minuta da se menja smena, jer će svi da budu potovani. Danas se kaže da je na 90 satepeni, da je zatvoreno i da nije opasno - priča Knežević.

- Kada krenete od kašike do tanjira, kreveta , svuda imate rudarstvo - naveo je Knežević.

Video: Pink.rs

Autor: Dubravka Bošković