AKTUELNO

Restitucija je veoma važno pitanje i Srbija je, kada je o tome reč, dobar primer u regionu i Evropi, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

On je novinarima, nakon sastanka sa direktorom Agencije za restituciju Strahinjom Sekulićem, rekao da je mnogim Amerikancima vraćena imovina oduzeta u Srbiji posle Drugog svetskog rata.

Naveo je da imovina nije vraćena vlasnicima porodičnih firmi i dodao da bi i za te američke državljane trebalo pronaći rešenje.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić je rekao da ta agencija ima jako dobru saradnju sa američkom ambasadom.

On je je istakao da Srbija ne diskriminiše strane državljane kada je reč o restituciji i naveo da je imovina vraćana američkim, nemačkim, austrijskim i drugima državljanima.

Agencija za restituciju je za sada crkvama i verskim zajednicama vratila 58.578 hektara zemljišta i 92 hektara građevinskog zemljišta, kao i 90.928 metara kvadratnih različitih objekata.

Bivšim vlasnicima Agencija je za sada vratila 4.298 poslovnih prostora, 854 stana, 916 zgrada što ukupno čini 6.068 objekata površine 435.500 kvadratnih metara.

Takođe, bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima Agencija je vratila i oko 302 hektara gradskog građevinskog zemljišta, 30.130 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 5.187 hektara šuma.

U skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih naslednika Agencija je, između ostalog, Jevrejskoj opštini Beograd vratila 56 objekata u Beogradu ukupne površine 3.878 kvadratnih metara - 44 poslovna prostora, 10 stanova, jedna garaža i jedna zgrada.

#Imovina

#Kajl Skot

#Srbija

'