AKTUELNO

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je američka vlada bila veoma jasna u pogledu zabrinutosti o nameri da se zabrani dinar na KIM i šta to znači za ljude koji tamo žive.

Hil je u Vašingtonu, gde je prisustvovao prijemu povodom Dana državnosti Srbije, na pitanje Tanjuga da prokomentariše odluku Prištine da prelazna faza primene uredbe kojom se zabranjuje dinar ne može trajati duže od tri meseca, a da ne povuče uredbu, rekao da ne želi da ulazi u detalje onoga što se trenutno dešava na KiM, ali da mora da dođe do poboljšanja u odnosima Beograda i Prištine, odnosno "da se postigne normalizacija".

- Nastavićemo da ulažemo napore kroz dijalog da se normalizuju odnosi, a za ostalo ćemo videti, rekao je Hil.

Na pitanje da li je posle najnovijih poteza Prištine dijalog u mraku, ambasador Hil kaže da ne želi da karakteršie dijalog i da to ostavlja izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku, ali da veruje da se mnogi problemi, uključujući i dinar moraju rešavati kroz dijalog.

Hil dodaje da misli da Srbija treba da bude u EU i da SAD žele da joj pomognu na tom putu.

- To je za vas već dug put i biće do trenutka kada postanete članica, mi delimo vaše aspiracije i želimo da pomognemo, istakao je Hil.

Hil je Srbiji poželeo uspeh, dodajući da je Marko Đurić, za koga je predsednik Srbije najavio da će se vratiti u Srbiju, gde će obavljati jednu od veoma važnih funkcija, bio izvanredan ambasador u Vašingtonu.

- Mislim da je ambasador Đurić napravio i postavio pozitivan kurs odnosa Srbije i SAD i mislim da mu srpski narod duguje veliku zahvalnost zbog toga što je postigao ovde, rekao je Hil.

Autor: