AKTUELNO

Aktuelni američki predsednik, demokrata Džozef Bajden i republikanski kandidat i bivši šef države, Donald Tramp suočili su pre dve večeri u prvoj debati u kampanji za novembarske izbore. Po mišljenju većine javnosti, kao nadmoćniji u ovoj debati izašao je upravo Tramp.

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, u Novom Jutru sa Jovanom Jeremić, osvrnuo se na dešavanja nakon prve predsedničke debate između Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.

Mislim da su neki tekstovi protiv Trampa već bili spremnjeni, optužujući ga da laže, a zapravo se ispostavilo da laže upravo Bajden, koji ni jednu jedinu cifru nije pogodio. Jedini način da dođe do Bajdenove zamene nakon ove debate je da se on sam povuče, a to se verovatno neće desiti. Doduše podela u demokratskoj stranci je jasna i postoje priče o novim kandidatima -rekao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Miletić se osvrnuo i na navode da bi moglo doći do zamene predsedničkog kandidata, a neka od imena koja se pominju su Mišel Obama, supruga bivšeg šefa države Baraka Obame i potpredsednica SAD-a, Kamala Haris.

Čuo sam da se ime Mišel Obama često spominje. Kamala Haris je jedina koja ima niži rejting od Bajdena, što je nečuveno. Nikada ni jedan potpredsednik nije bila u većoj senci -rekao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Nebojša Obrknežev, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da narod i političari u Rusiju sa pažnjom posmatraju ove izbore.

Narod u Rusiji prati američke izbore, to je sigurno. Na prethodnim izborima, oni su sasvim otvoreno navijali za Trampa i sada je tako -rekao je Obrknežev.

Obrknežev dodaje da je za zamenu predsedničkog kandidata ovako daleko u trci, verovatno već kasno.

Foto: TV Pink Printscreen

Slavko Ivković, univerzitetski profesor, ističe da nije nečuveno da dođe do zamene kandidata i nakon debate, što se već dešavalo.

Vrhunac debate mi je bila njihova rasprava o golfu. Nije nemoguće da dođe do zamene kandidata, to se već dešavalo -rekao je Ivković.

Ivković dodaje da su i demokrate i republikanci ozbiljne institucija, ali da demokrate neće tako lako dopustiti da izgube većinu i vlast koju imaju.

Ivković zaključuje da je Trampu učinjena, po mišljenju nekih, jedna vrsta nepravde, zbog čega je pokupio nove simpatije javnosti.

Autor: Iva Besarabić