AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Njujorka, gde će se u četvrtak održati sednica Generalne Skupštine UN posvećene predlogu rezolucije o Srebrenici.

Predsednik Vučić je danas u Njujorku imao niz sastanaka, sa zvaničnicima Rusije, Alžira, Egipta, UAE, Ugande, Svete Lucije, Sent Vinsenta i Grenadina...

On je ranije danas poručio da će se boriti i uzvratiti na svaki udarac, kao i da očekuje da će "nam neke zemlje zabiti nož u leđa" u četvrtak.

Predsednik Vučić ne krije da ćemo se u odluke nekih od država sigurno razočarati.

- Stižu predstavnici tri afričke zemlje, pa imamo naš štab, pa sa kineskim prijateljima. Veliki, silni, moćni misle da mogu kako hoće! Na nama je da branimo svoj obraz i svoju zemlju. Biće još razočaranja za našu zemlju -rekao je Vučić.

Predsednik se zatim osvrnuo na saznanja će Grčka glasati za rezoluciju.

- Nisam siguran kako će da glasaju, ali ne isključujem mogućnost da podrže rezoluciju. Mogao sam da izađem pred građane i kažem da smo pobedili, kao što su u prošlosti radili. Izabran sam da ne lažem narod -rekao je Vučić.

Predsednik Vučić dodaje da će se država Srbija boriti koliko god može.

- Gde inače piše da je moguća kolektivna odgovornost? Pitam vas ako je odgovornost individualna, protiv koga donostite rezoluciju. Sram vas bilo. Svi su pohapšeni i osuđeni ili će biti osuđeni? Mi se suprotstavljamo koliko možemo. Jedan od stalnih predstavnika u UN je rekao da nikad nije video da se tako malo zemlja bori za slobodu. Svetinja koju branimo je 100 puta važnija i od mene i od svih naših političara. Verujem da će narod u Srbiji biti ponosan. Mi nismo genocidan narod. A onda će neki koji budu glasali za, da dođu kod nas da sarađujemo -rekao je predsednik Vučić.

- Razgovarao sam sa prijateljima, očekuju 100 glasova ZA od 193 zemlje. Mi očekujemo manje. Neke muslimanske zemlje koje e plaše neće ni ući na glasanje. Gubimo na poene u ringu, ali i dalje stojimo i odupiremo se. Ne spavamo. Nema ničeg težeg ni lepšeg nego kad se borite za svoju zemlju -zaključio je predsednik.

Vučić se zatim osvrnuo na izjavu Milorada Dodika da BiH nestaje.

- Srbija poštuje Međunarodno javno pravo. Nećemo da menjamo stav. To je jedino svetlo oružje koje imamo u rukama -rekao je Vučić, pa otkrio kako očekuje da će Kina glasati:

-Ne smem da vam kažem šta bi za nas značilo da Kina bude protiv. Verujem i uzdam se u njihov glas protiv -rekao je Vučić.

Na pitanje gde smo u petak, Vučić kaže:

- Neki će da budu razočarani, neki će da slave, ali ćemo uzdrignute glave ići po svetu, jer ceo svet zna da je Srbija slobodna i slobodarska zemlja. Znaće da se Srbija suprotstavila bahatima i moćnima, ne zato što je za nešto kriva, već zato što je čuvala svoj obraz. Biće mi teško kada bahati budu slavili usvajanje rezolucije, ali ću svakog od njih moći da pogledam u oči. Iznenadiću vas sa još nekim sitnicama -poručio je predsednik.