AKTUELNO

Stranke koalicije "Udruženi za slobodni Novi Sad" koje su se, pod izgovorom da štite ljudska prava dunavskih daždevnjaka, tri godine borile protiv gradnje novog mosta u produžetku Bulevara Evrope, planirale su, dok su bile vlast, i taj most, ali i hidroelektranu kod Veternika i Futoga. Hidrocentrala "Novi Sad" bila je ucrtana u Prostorni plan Srbije od 2010. do 2020. i Prostorni plan Novog Sada od 2012. do 2022. godine. Kada su usvojeni Prostorni planovi Srbije i Novog Sada, na vlasti su bile Demokratska stranka i LSV, kao i ljudi iz današnjeg SSP-a, ali kao članovi DS-a.

Planirali male hidroelektrane na kanalu DTD

U Zakonu o prostornom planu republike Srbije od 2010. do 2022. godine, navedeno je da se elektroenergetski potencijal Srbije može unaprediti izgradnjom hidroelektrane kod naselja Veternik. Kao i da se hidropotencijal na području Grada Novog Sada može iskoristiti i izgradnjom malih hidroelektrana na brodskim prevodnicama na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Prostorni plan Novog Sada, koji je usvojen na desetogodišnji period, objavljen je 31. marta 2012, dva meseca pred izbore. On se poziva na Prostorni plan Republike Srbije i precizira da se planira izgradnja hidroelektrane kod naselja Veternik radi iskorišćenja hidroenergetskog potencijala Dunava.

- Hidroelektrana "Novi Sad" svojim položajem režimom i pratećim sadržajem uticaće na prostornu koncepciju grada Novog Sada, a posebno na odbranu od poplava. Objekat hidroelektrane sa usporom, predstavlja ozbiljan uslov budućeg uređenja šireg okruženja, a pre svega u smislu zaštite Grada Novog Sada od visokih voda Dunava - piše doslovce u Prostornom planu Novog Sada, koji su usvojile Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Potapanje ribnjaka i Begečke jame

U Prostornom planu se govori i o opasnostima od gradnje hidroelektrane.

- Izgradnjom HE "Novi Sad" i formiranjem uspora izvršilo bi se i potapanje uzvodnih inundacionih površina. Posebno se ističe pitanje egzistencije postojećeg ribnjaka u Futogu i zaštićenog područja Begečka jama, i predlaže se da se ova područja stave van uticaja ( uspora) brane – navodi se u planu.

Međutim, nijedan zaštitnik prirode koji je 2021. i 2022. kampovao na Šodršu, nije pomislio da bi objekat hidrocentrale u potpunosti promenio prirodu Novog Sada i ugrozio njegovu bezbedost. Niti ih je zabrinuo potencijalni nestanak ogromnog broja biljnih i životinjskih vrsta iz rezervata prirode Begečka jama.

Hidrocentrala "Novi Sad" bila je ucrtana u Prostorni plan Srbije od 2010. do 2020. i Prostorni plan Novog Sada od 2012. do 2022. godine, koji je usvojila vlast DS-LSV

Promovisali most koji hoće da ruše

Osim toga most u produžetku Bulevara Evrope, protiv kog se bore kao opozicija predvideli su dok su bili na vlasti od 2000. do 2004. i od 2008. do 2012. Novi most predviđaju dva ključna gradska akta, Generalni urbanističkim planom od 2000. do 2021. i Prostorni plano Novog Sada od 2012. do 2022. godine, koji je predviđao i hidrocenralu. Pored toga, most je Novaković kao direktor ZIG-a, promovisao na više investicionih sajmova, kao najvažniji projekat za investiranje i razvoj Novog Sada.

Planirali solitere na Šodrošu

Takođe, iza projekta "Novi Sad na vodi", kojim Borislav Novaković plaši Novosađane, stoje upravo on, DS i LSV. Jedan od najvećih protivnika mosta na Dunavu, tunela kroz Frušku goru, marine na Šodrošu je kao potpredsednik Skupštine grada 2000. godine, glasao za urbanistički plan, koji predviđa gradnju hotela i solitera na 8,8 hektara. A 2012. kada je usvajan Prostorni plan, direktor Zavoda za izgradnju grada i pokrajinski poslanik.

Oba akta su previđala izgradnju međunarodnih pristaništa i proširenje Šodroša.

- Planira se izgradnja gradske marine na lokaciji u kanalu Šodroš, koji se nalazi na levoj obali reke Dunav, neposredno uz glavni plovni put... Planira se proširenje i produbljivanje Kanala Šodroš do nivoa neophodnog za optimalno i bezbedno obavljanje nautičkog saobraćaja - piše u planu, koji je doneo DS, čiji je Novaković bio poslanik, i direktor Gradskog zavoda za izgradnju grada.