AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Njujork, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog Rezolucije o Srebrenici.

Iz Njujorka se obratio Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije.

- Velika i snažna borba u Njujorku traje. Dok razgovaramo predsednik razgovara sa timom naših diplomata. Razmatramo državu po državu. Ulažemo dodatne napore, i sagledavamo šta možemo da uradimo za ovih 48 sati - rekao je šef srpske diplomatije.

On je rakao da je pritisak sa kojim se suočavamo ne samo mi već i zemlje koje se izjašnjavaju je ogroman.

On ističe da paralelno sa našim lobističkim naporima traju i napori zemalja koje su i jače od Srbije.

- Afričke, azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju i sa političkim ucenama. Ono što mogu da kažem je da sav kredibilitet koji smo kroz decenije izgradili, kroz principijelnu politiku po kojoj smo poznati, danas upotrebljavamo. Očekujem tešku borbu, borbu do poslednjeg trenutka. Nemam nikakve sumnje da će naša delegacija učiniti sve što je moguće da izvučemo najbolji rezultat za Srbiju - kaže Đurić.

Dodaje da je pre mesec dana ovo bila završena stvar, i da niko nije očekivao da će se Srbija suprotstaviti stvaranju moralne stigme za buduće generacije.

- Suprotstavili smo se toj nepravdi i pravljenju veštačke hijerarhije žrtava. Kosponzori rezolucije nisu očekivali niti želeli scenario gde se mi ovako suprotstavljamo. Mislim da će to uroditi određenim plodom. Sigurno je da stvari neće proći onako kako su autori ove rezolucije zamislili - istakao je on.

Šef srpske diplomatije dodaje da je naša argumentacija čvrsta, i da se mi borimo za regionalnu stabilnost i dobre međuljudske odnose.