AKTUELNO

Juče je svečano predstavljen mozaik centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru u prisustvu ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

Nebojša Čović, predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda, rekao je za Novo jutro Televizije Pink da kupola Hrama Svetog Save izgleda impresivno.

- To pokazuje neskrivenu istorijsku vezu između dva naroda, naravno i u okviru vere same i pravoslavlja. U širem kontekstu to je jaka poruka u odnosu na sve što se događa u regionu i sve ono što možda neki planiraju da će se događati. Dobro je imati takvu podršku – ističe Čović.

Kako kaže, žao mu je što 1999. godine nismo imali ovako snažnog partnera jer bismo tako obišli veliku bruku i NATO agresiju na našu zemlju. Dodao je da je Minhen pokazao šta se trenutno događa.

Foto: Printscreen

- U Minhenu je bio ambijent da niko nikoga nije slušao. Mislim da je Rusija dala jasne poruke. Očigledno je sve manje skrivena ideja Velike Albanije. Kada pogledate faktičko stanje, oni slave tamo dan republike, a nemate ni pet odsto zastava Kosova, nego imate albanske zastave – kaže Čović.

Po njegovim rečima oni pokušavaju da naprave etnički čistu državu – Veliku Albaniju. On se nada da im to neće uspeti, a ako im uspe onda nema razloga da se to brani drugima.

- Nije li to presedan da je Kosovo i dalje pod protektoratom Međunarodne zajednice. Kada oni pričaju o presedanima oni polako guraju ka ostvarenju svojih ciljeva. Nemojte da imamo dvostruke standarde u regionu – istakao je Čović.

On dodaje da kada pomenemo Republiku Srpsku odmah pomišljaju da ko zna šta želimo i da niški centar sa Rusima ne predstavlja bilo kakav problem.

- Misitifikovana je čitava stvar. On čak nije ni protivteža Bondstilu. Ja sam imao priliku da nekoliko puta budem u Bondstilu. To je mnogo više od baze. Nije to pravljeno samo da zaštiti takozvanu nezavisnost države Kosovo. On ima nekoliko aerodroma, nekoliko heliodroma. Unutra imate posebne blokove gde je smeštena vojska, posebne blokove gde su bolnice, gde su pozorišta, šoping centri. To je sve izdignuto, osvetljeno noću da izgleda što sablasnije. I sada to je sve u redu,to nikome ne smeta – objašnjava Čović.

Foto: Printscreen

Po njegovim rečima ruske službe koje su merodavne za sve to sve znaju i imaju veoma racionalan pristup.

- Pravi korektan prijateljski pristup, potpuno znaju šta je zapravo istina. Mislim da je dobro da Srbija ima jednog takvog saveznika. To silovanje Srbije da se opredeli na ovu ili onu stranu dugo traje i mislim da polako pojedini faktori u Međunarodnoj zajednici gube strpljenje. Ja mislim da će na kraju izgubiti strpljenje. Mi treba da idemo ka našem cilju i da poštujemo našu strategiju, ono što je naš nacionalni i državni interes – zaključio je Čović.

Komentarišući gradske izbore Čović je rekao da su 24 liste interesantne i da to baš i nije realno, a i da je Beli za njega neozbiljna opcija.

- Ako se vi osvrćete i trošite energiju na tu opciju, onda i vi postajete neozbiljni – rekao je Čović.

Nakon finala kupa Radivoja Koraća, Žućkova Levica je pripala Partizanu, a nakon toga se pojavio snimak iživljavanja nad samim peharom, skidanje pločica prethodnih pobednika.

- Ja prvo moram da čestitam Partizanu na zasluženoj pobedi. Svaka im čast, potpuno regularno su osvojili kup. Žao mi je što oni sami sebi nisu dozvolili sebi da pričaju o svom uspehu. Ovo što je urađeno peharu je bedno i sasvim sigurno bolesno. Mislim da će nadležni organi doći do saznanja ko su počinioci - istakao je Čović.

Kako dodaje odgovornost za to što se desilo snosi onaj ko je preuzeo pehar.

- Ono što sam očekivao je da predsednik Partizana kaže gde se i kada to dogodilo. Priča o zaštiti igrača je faktičko spinovanje. Ja nemam nameru da ulazim u tu polemiku. Mi smo podneli krivičnu prijavu protiv NN lica i očekivali smo da će vlasnik pehara, a to je Košarkaški Savez da to uradi, međutim oni su samo dali saopštenje. Objasnite vi nama ko je mogao da ima ovakvu ideju. Ko je ovoliko bolestan, bahat i bezobrazan? Objasnite kuda je išao pehar - objašnjava Čović.

#Nebojša Čović

#Rusija

#Sergej Lavrov

'